Kaposvár: letartóztatták a bántalmazó fiatalt

A gyermekvédelemben is zéró tolerancia érvényes a bántalmazással szemben – jelentette ki Fülöp Attila államtitkár, aki belső vizsgálatot rendelt el a kaposvári gyermekotthonban. Az intézményben járt hétfőn Fülöp Erik, a Mi Hazánk politikusa, aki a meglévő jogszabályok szigorítását kezdeményezi a gyermekek érdekében.

2020. 01. 14. 13:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Letartóztatták a Zita Speciális Gyermekotthonban történt bántalmazás 17 éves gyanúsítottját, miután a fiú tavaly decemberben szórakozásból bántalmazta intézeti társát – közölte tegnap a Somogy Megyei Főügyészség. Ismert, egy fiú december végén videóra vette, amint a gyanúsított bántotta intézeti társát, a felvételt pedig feltette az egyik videómegosztóra. A feltételezett elkövető megszökött a felvétel nyilvánosságra kerülése után, de a kaposvári rendőrök rövid időn belül, múlt pénteken elfogták, és aljas indokból, folytatólagosan elkövetett súlyos testi sértés kísérlete, valamint személyi szabadság megsértése gyanújával őrizetbe vették.

A főügyészség közölte: a videó készítőjét is gyanúsítottként hallgatták ki az ügyben. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken a rendőrség honlapján azt közölte, hogy miután a nyomozó hatóság tudomást szerzett az esetről, hivatalból, soron kívül büntetőeljárást rendelt el, és azonnal megkezdte az ügy körülményeinek vizsgálatát.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális államtitkára belső vizsgálatot indított a gyermekotthonban. Az államtitkár tájékoztatást kért a gyermek jelenlegi állapotáról, és a vizsgálat lefolytatására utasította az intézményt fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatóját. Hangsúlyozta: a gyermekvédelemben is zéró tolerancia érvényes a bántalmazással szemben.

Fülöp Erik, a Mi Hazánk Mozgalom parlamenti képviselője hétfőn az intézetben találkozott a decemberben bántalmazott fiúval, az otthon munkatársaival, valamint az intézményt vezető igazgatóval. A politikus a bejárás után lapunknak elmondta, hogy az otthon rendezett, tiszta, a gyermekek pedig mindent megkapnak, amit a jogszabályok előírnak, a legutóbbi eset mégis azt mutatja, hogy az ott élő, főként bántalmazott közegből érkező, magatartászavarokkal küzdő gyermekeknek jóval nagyobb és speciális segítségre volna szükségük. – A tavaszra ígért családvédelmi jogszabályok felülvizsgálatánál kezdeményezni fogjuk a megfelelő végzettségű emberek jelenlétét a gyermekotthonokban – mondta a képviselő, aki hangsúlyozta azt is: a súlyos mentális zavarokkal küzdő gyermekekkel egyénileg kellene törődni. – Jelenleg egy csoporttal egyetlen pszichológus foglalkozik, függetlenül attól, hogy milyen segítségre van szüksége a fiatalnak. A sértett fiúnál látszólag nyoma sem volt a bántalmazásnak, a gyanúsított pedig olyan családból érkezett, ahol rendszeresen verték – hívta fel a figyelmet Fülöp Erik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.