Ezért igazi politikai napraforgó Karácsony Gergely

Tóth Erikkel, a Nézőpont Intézet elemzőjével járta körül a 888.hu az önkormányzati választások néhány kérdését. Tóth Erik bemutatta Karácsony Gergely elképesztő politikai vándorútját, s a budapesti esélyeket is elemezte.

2019. 10. 11. 19:05
KARÁCSONY Gergely; DOBREV Klára
Budapest, 2019. oktber 10. Karcsony Gergely kzs ellenzki fpolgrmester-jellt s Dobrev Klra, az Eurpai Parlament alelnke (DK) a Vegyk vissza Budapestet! NER-telents cmmel a Karmelita kolostor eltt tartott sajttjkoztatn 2019. oktber 10-n. MTI/Kovcs Tams Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóth Erik külön kitért az ellenzék főpolgármester-jelöltjének, Karácsony Gergelynek a lehetséges választások utáni sorsára is.

- Karácsony Gergely politikai szerencsekeresése 2010-ben kezdődött, de október 13-án sokak szerint véget érhet. Korábban többen illeték a politikai napraforgó kifejezéssel őt, mert a kezdetben közvélemény-kutatóként dolgozó, majd a politikába átlépő jelölt mindig aktuális egyéni érdekeinek megfelelően cselekedett. A Medián kutatási igazgatójából LMP-s politikus lett. Az LMP-ben forradalmat szított és részt vett a Schiffer vezette egykori zöldpárt szétszakításában. Ezt követően a Párbeszéd Magyarországért, majd a sokak által nem ismert névváltoztatáson átesett Párbeszéd társelnöke lett. Egy rövid intermezzo erejéig miniszterelnök-jelölt is volt MSZP-Párbeszéd színekben, zuglói polgármesterségét most viszont főpolgármesteri címért cserélné el legszívesebben. Nem meglepő, hogy Karácsony ilyen tapasztalatok mellett az ellenzéki fővárosi kompenzációs listájának vezetője lett, amellyel bebiztosította jövőjét vereségét követően is. A Nézőpont Intézet felmérése szerint a budapestiek 48 százaléka visszavonulna Karácsony helyében veresége esetén és vagy visszatérne a korábbi szakmájához, vagy legalábbis a politikától mindenképpen távol tartaná magát a jövőben – mondta el Tóth Erik, aki szerint Karácsonnyal bukhat az „összefogásmítosz”.

- Az önkormányzati kampány legnagyobb vesztese Karácsony Gergely és a vérrel-verejtékkel összeeszkábált ellenzéki összefogás lehet Budapesten. 2014 óta minden választás alkalmával azzal hitegették a különböző ellenzéki pártok szimpatizánsaikat, hogy a vereségek oka az összefogás és a közös jelöltállítás hiánya volt. Ezúttal – ha nem is minden választási körzetben – közös jelölteket indítottak, vagyis a korábban a vereségek fő felelősének kikiáltott „összefogásmítosz” véglegesen megbukhat. Ennek ellenzéki politikára gyakorolt hatása igen jelentős lehet 2022-re – szögezte le a Nézőpont Intézet elemzője.

Szerinte, ha az alkalmasságot veszik figyelembe a választók, nem kérdés, ki nyer majd Budapesten.

- A főváros politikai kampánya 50 százalékban az egyes jelöltek alkalmasságáról, 50 százalékban pedig a botrányokról szólt. Amennyiben a választók csak az alkalmasság alapján hoznák meg döntésüket most vasárnap – és nem vennék figyelmükbe a pártpreferenciáikat, kormányhoz fűződő viszonyukat és még sok minden mást – akkor Tarlós István több szavazatot szerezne, mint bármelyik polgármesterjelölt a rendszerváltás óta – vélekedett Tóth Erik a 888.hu-nak adott interjújában.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Az önkormányzati választásról szóló híreinket IDE kattintva tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.