Karácsony Gergely őszödi beszéde

Leleplező hanganyag került tegnap nyilvánosságra, amelyen Karácsony Gergely nyíltan beszél a zuglói MSZP lopásairól, kritizálja ellenzéki szövetségeseit és a családját ért fenyegetésekre is utal. A sok szempontból Gyurcsány Ferenc őszödi beszédére emlékeztető felvételen a baloldal főpolgármester-jelöltje két ismeretlen személlyel osztotta meg például azt a vélekedését, miszerint elásnák, ha visszatérne a kerületébe. Bár az ellenzéki média tárta a közönség elé a hangfelvételt, Karácsony a Fideszt vádolta lejáratással, és titkosszolgálati módszereket emlegetett.

Magyar Nemzet
2019. 09. 27. 6:05
null
Ami kiszivárgott, azt már nem lehet visszaszívni. Az elhangzottakkal magát járatja le az ellenzék Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erős mondatok a hangfelvételből:

  • „Ha én visszamegyek Zuglóba, akkor engem elásnak (...), tudnék mesélni néhány sztorit, de a szocikkal közösen nem tudunk indulni.”
  • „Az a veszély nem fenyeget, hogy a XVII. kerületben Gy. Németh Erzsébet megnyeri a választást.”
  • „A Horváth Csaba egyébként egy kurva nehéz falat, mert a Horváth Csaba sajnos egy szikla ebben a konstrukcióban, jobban, mint a Tüttő Kata vagy bárki.”
  • „Ennek az alternatívája pedig egy sokkal jobb renoméjú, volt iskolaigazgató, akit a helyi szocik akarnak, aki két perc után nem fogja tudni, hogy hol van, és szétlopnak mögötte mindent.” „Csabának legalább annyi esze van, hogy tudja, mi az, amiért börtönbe lehet menni.”
  • „Az én zsarolási potenciálom az alkalmas arra, hogy dolgokat helyre tegyen, de bizonyos dolgok nem fognak megmozdulni, és azt fogják mondani, hogy jó, Gergő, akkor menj.”
  • „Többször előfordult, hogy ezek az emberek megkerestek bizonyos beruházásokkal kapcsolatban, de kidobtam őket, mint macskát szarni.
  • „Ha én visszamegyek Zuglóba, akkor engem elásnak (...), tudnék mesélni néhány sztorit, de a szocikkal közösen nem tudunk indulni” – mondja egyebek mellett Karácsony Gergely azon a több részből álló, egy férfivel és egy nővel folytatott beszélgetéseket tartalmazó hangfelvételen, amelyet az ellenzéki összefogás tüntetésein is szerepet vállaló Herbál Reality portál videócsatornáján jelentettek meg, és a 444.hu tett szélesebb körben elérhetővé.

    A kötetlennek tűnő beszélgetésben a baloldal főpolgármester-jelöltje Tóth Csaba, az MSZP zuglói elnöke, a kerület egyik legbefolyásosabb politikusa kapcsán azt mondja, hogy mindig is haragos viszonyban álltak, de ez a kapcsolat politikailag le volt dugózva. „Igaz, hogy megfenyegette a családodat?” – kérdezik Karácsonyt, aki úgy válaszol: „Ne viccelj. Többször.” A szintén szocialista Horváth Csabát, aki jelenleg zuglói polgármesterjelölt, és akit korábban egy a főpolgármester-jelöltségért vívott előválasztáson győzött le, nehéz falatnak minősíti, aki „sajnos egy szikla ebben a konstrukcióban, jobban, mint a Tüttő Kata vagy bárki”. „Az egész az, hogy őt kiszedjük ebből a dologból, és rábeszéljük az előválasztásra, ez volt a vigaszág” – fogalmazott a főpolgármester-jelölt.

    A hanganyagban Karácsony Gergely azt is elmondja, hogy Zuglóban a helyi szocialisták felett csak egy MSZP-s tud kontrollt gyakorolni. Ezért bírálja a helyi szocialisták korábbi polgármesterjelöltjét, „aki két perc után nem fogja tudni, hogy hol van, és szétlopnak mögötte mindent”. „Csabának legalább annyi esze van, hogy tudja, mi az, amiért börtönbe lehet menni” – fogalmaz Horváth Csabára utalva. Karácsony Gergely a saját „zsarolási potenciáljáról” is beszél, amely szerinte alkalmas arra, hogy „a dolgokat helyre tegye”. Az V. kerületi szocialista polgármesterjelöltről, Tüttő Katáról azt mondja: nem tudta, hogy „vannak Tüttőnek ezek az ügyei”. Karácsony Gergely a DK-s XVII. kerületi polgármester-jelölttel, Gy. Németh Erzsébettel kapcsolatban azt mondja: „Az a veszély nem fenyeget, hogy (...) megnyeri a választást.”

    Eltűnt képviselő

    Leugrott a közeli boltba, de nyomtalanul eltűnt 2016. január 5-én Sápi Attila, az MSZP zuglói önkormányzati képviselője. Az akkor 43 éves férfi bevásárlásra indult újpalotai otthonából, de azóta többet nem látták. Sápi Attila 2014-ben Tóth Csaba – akit a férfi eltűnése kapcsán a rendőrség is meghallgatott –, a zuglói szocialisták elnöke és országgyűlési képviselője támogatottjaként jutott be a képviselő-testületbe, az önkormányzat öt bizottságában is fontos posztot töltött be. Sápinak volt egy őrző-védő cége, amit körbetartozás és a költségvetés megkárosítása miatt az adóhatóság felszámolt és törölt a cégjegyzékből. Sápi szocialista szponzorát, Tóth Csabát, aki a Vas megyei ügyei miatt Zuglóban folytatta az MSZP-n belüli karrierépítést, a tavalyi országgyűlési kampányban egy szórólap ismeretlen szerzője azzal vádolta meg, hogy köze van egykori párttársa, Sápi Attila eltűnéséhez.

    Karácsony Gergely a megjelent hangfelvételre úgy reagált: „A Fidesz annyira fél az ellenzéki egységtől, és annyira félti a hatalmát, hogy már titkos­szolgálati eszközöket is bevet.” Bármivel próbálkoznak is, őt nem lehet megfélemlíteni, és az ellenzéki pártok egységét sem tudják megingatni – jelentette ki. Úgy fogalmazott, hogy a hangfelvételen semmi olyan nem hangzik el, amiről más összefüggésben már ne beszélt volna nyilvánosan.

    Azokra az újságírói kérdésekre, amelyek azt firtatták, hogy a felvétel szerint MSZP-s és DK-s politikusokat minősít, a családját ért fenyegetéseket és zuglói közpénzek ellopását is említi, valamint az ellenzéki együttműködés résztvevőivel vívott csatákról beszél, Karácsony válaszában a Fideszre és a kormánypárthoz kötődő, meg nem nevezett üzleti körökre hárította a felelősséget.

    Hozzátette: a vádat nem tudná bíróságon bizonyítani, ezért nem nevezett meg senkit. „Többször előfordult, hogy ezek az emberek megkerestek bizonyos beruházásokkal kapcsolatban, de kidobtam őket, mint macskát szarni” – mondta szó szerint. A sajtótájékoztatón határozottan tagadta, hogy a felvételen elhangzottak alapján a családját ért fenyegetések mögött a szocialista Tóth Csaba állna. Zugló polgármestere azt is bejelentette, hogy a megjelent hangfelvétel miatt feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen. Szerinte a felvétel „nyilvánvalóan törvénytelen eszközökkel” készült és manipulált, valamint arról beszélt, hogy hosszabb ideje puskamikrofonos, teleobjektíves emberek követik.

    Nem ez az első eset, hogy a több balliberális szervezetnek is hátat fordító Karácsony Gergely a baloldali támogatóit bírálta. „Jobban utálom a szocialistákat, mint a Fideszt” – Karácsony ezt 2012-ben egy zártkörű, a Debreceni Egyetemen megtartott beszélgetésen mondta. Miniszterelnök-jelöltként, 2017 decemberében pedig úgy fogalmazott: „Alapvetően az az érzésem, hogy a faszért hagytam magam rábeszélni erre a miniszterelnök-jelöltségre, mert sokkal jobb lett volna, ha el sem kezdem.”

    A tegnap kiszivárgott hanganyag alapján feljelentést tett az ügyészségen a közérdekű ügyekben tett bejelentéseiről ismert Tényi István. A feljelentés szerint fennállhat a költségvetési csalás gyanúja, ugyanakkor a hangfelvétel tartalma alapján akár a vesztegetés, a zaklatás, a kényszerítés, a zsarolás és a bűnpártolás is felmerülhet.

    A polgármester szavai szerint „politikailag ledugózott haragban áll” Tóth Csabával
    Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

    Maffiamódszerek

    A balliberális oldalon maffiamódszerek uralkodnak, és Karácsony Gergely maga sem bízik meg az őt támogatókban, sőt van, hogy az ellenzéki összefogás jelöltjei ellen szurkol – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter újságírói kérdésre válaszolva a tegnapi Kormányinfón. A tárcavezető azt is megjegyezte: szinte bánja, hogy a Fidesz tanácskozásairól nem szivárognak ki titkos felvételek, mert a választók számára kiderülne belőlük, mennyivel igényesebb politikai kultúra jellemzi az ő megbeszéléseiket.

    A hangfelvételen is szóba kerülő Tóth Csaba az ATV megkeresésére arról beszélt, Karácsony „sehol nem állítja, hogy ő bármikor megfenyegette volna”, szerinte már csak azért sem, mert nem is történt ilyen. A kérdésre, hogy rossz viszonyban voltak-e Karácsonnyal, úgy felelt: egy „politikai együttélés” vitákat feltételez, és az lenne a baj, ha ezek nem lennének. Tóth Csaba a hangfelvételre külön nem kívánt reagálni, mert szerinte az bárhol, bármilyen módon készülhetett, így „azzal nincsen dolguk”.

    Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármesterjelöltje viszont elégedett volt a hangfelvétel őt érintő részével, mint a HVG-nek fogalmazott, „rendben van, amit Karácsony elmondott rólam”. Tóth Csabáról, aki egyben a zuglói kampányfőnök is, Horváth Csaba azt mondta, nem machinál a háttérben, ő is azért dolgozik, hogy az ellenzéké legyen a kerület.

    Noha Karácsony Gergely a DK főpolgármester-jelöltje is, a párt lapzártánkig feltűnő módon, egyáltalán nem reagált a történtekre, miközben például Gyurcsány Ferenc más témában posztolt közösségi oldalán. Hiába kerestük, Barkóczi Balázs, a DK szóvivője, illetve Gréczy Zsolt frakciószóvivő elérhetetlennek bizonyult.

    A Magyar Nemzet szerette volna megtudni Bencsik János, a Jobbik budapesti elnökének véleményét a nyilvánosságra került hangfelvételről és arról, hogy a Herbál Reality csatorna mennyiben köthető a párthoz, ám kérdéseinkre a politikustól nem kaptunk választ, miként a Jobbik sajtóosztályától sem.

    Ami kiszivárgott, azt már nem lehet visszaszívni. Az elhangzottakkal magát járatja le az ellenzék
    Fotó: Mirkó István

    Az Origó megkeresésére viszont az MSZP korábbi elnöke, Lendvai Ildikó sokat sejtetően úgy fogalmazott, „előre megjósolom magának, hogy a választási kampány hátralévő részében még legalább száz ehhez hasonló felvétel fog napvilágot látni”. A pártban még mindig rendkívül befolyásos Lendvai szerint Karácsonynak nincsen arra oka, hogy visszalépjen.

    Ellenzéki hajótörés veszteségekkel

    Simon János politológus: Kampányban sok minden elő szokott fordulni, de az a legritkábban, hogy egy jelöltet a saját támogatói bázisa dob fel, ez most megtörtént Karácsony Gergellyel, akit egy hangfelvétellel hátba támadtak. Tették ezt azért is, mert ha Karácsony többet mondana annál, mint amit mondhat, akkor egyértelműen bizonyos szocialista pozíciókat veszélyeztetne. Ilyen kényes téma a zuglói parkolás története, illetve nagy titokban tartották azt is, hogy hová tűnt a zuglói pénz, amivel Karácsony eddig gazdálkodhatott. Még csak szeptember van, de jószerével már az egész évi pénz elfogyott.

    Egy biztos, a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése nagy presztízsveszteséget okoz Karácsonynak, halmozza az eddigi zuglói problémákat. Ezzel egy ellenzéki hajótörés rajzolódik ki előttünk, az látszik, hogy sokan vannak a fedélzeten, és egyesek ki akarnak dobni másokat a hajóból. Már most a túlélésre játszanak, pedig még le sem zárult a kampány és nincsenek meg az eredmények, de már érzik, hogy Zugló kicsi ilyen sok politikai erőnek. Ez üzenet a többi ellenzéki pártnak is, mert ha valahol nyernek, akkor a győztes jelölő keményen kiszorítja majd a most még vele szövetséges formációkat. Ez lehet a sorsa többek között a Jobbiknak és az LMP-nek is, amelyek vesztesei lehetnek az ellenzéki összefogásnak.

    Egymásnak eshetnek a baloldaliak

    Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője: Karácsony Gergely páros lábbal szállt bele a budapesti főpolgármesteri álmait dédelgető politikai szövetségeseibe, akik most, kapva az alkalmon, bizonyítják, hogy a magyar ellenzéki pártok közötti együttműködési kísérletek kudarcra vannak ítélve a felek közötti kölcsönös bizalmatlanság miatt. A baloldali előválasztás első fordulója után a Momentum és a DK szándékosan indított rá egy-egy jelöltet Karácsonyra azért, hogy Gyurcsány Ferenc terve megvalósulhasson, és végleg feltörölje a padlót az MSZP-vel és a Párbeszéddel.

    A terv akkor meghiúsult, a baloldali főpolgármester-jelölt bukása esetén – amelyben Gyurcsányék érdekeltek – azonban újabb lehetőség adódik az ellenzéki térfélen erre. Emiatt a DK – ha nem is érdekelt – biztosan nem kárvallott a hangfelvétel kiszivárogtatása kapcsán. Karácsony alkalmasságát eddig is megkérdőjelezték a budapestiek, ez az arány tovább nőhet. A Párbeszéd társelnöke a „legjobb védekezés a támadás” elv mentén gyanúsítgatja szivárogtatással a politikai ellenfeleit, miközben a felvételen egyértelműen bizalmi szituációban beszélget valakivel. Az ügy hatására az ellenzéki pártok stratégiája október 13-ig nem fog megváltozni, ám az egyébként is a 2022-re fókuszáló pártok ezt követően még inkább egymás ellen fognak kampányolni.

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.