Kásler Miklós: „Bízzunk a Jóistenben, de tartsuk szárazon a puskaport”

– Ha növelni tudjuk az átoltottságot és nem jelennek meg olyan vírusmutánsok, amelyek megkerülik az immunválaszt, akkor véglegesen megnyertük ezt a maratoni futást – jelentette ki Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere pénteken a Zala megyei Nagypáliban, ahol a tárcavezető díszpolgári címet vehetett át.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 18. 18:55
KCSE Tibor; KSLER Mikls
Nagypáli, 2021. június 18. Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere beszédet mond a Zala megyei Nagypáliban tartott rendezvényen, ahol díszpolgári címet vett át Köcse Tibor polgármestertõl 2021. június 18-án. MTI/Varga György Fotó: Varga György

– Ha növelni tudjuk az átoltottságot és nem jelennek meg olyan vírusmutánsok, amelyek megkerülik az immunválaszt, akkor véglegesen megnyertük ezt a maratoni futást – jelentette ki Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere pénteken a Zala megyei Nagypáliban, ahol a tárcavezető díszpolgári címet vehetett át.

Kásler Miklós a koronavírus-járványról és a rákgyógyításról szóló rendezvényen – amelyen díszpolgári címet is átvett a település vezetőjétől – arról beszélt, ma még senki nem tudja, hogy mi lesz a koronavírussal. Sajnálatos körülmény, hogy nem teljesek az ismereteink a vírusról, ezért kaphat teret a nagyvilágban és Magyarországon is számtalan tévképzet.

A vírus elleni küzdelemben bizakodásra van okunk – fogalmazott Kásler Miklós,

aki Oliver Cromwell angol hadvezér és államférfi ismert mondására utalva azt is hozzátette: „Bízzunk a Jóistenben, de tartsuk szárazon a puskaport.”

A miniszter a rendezvényen visszatekintett a koronavírus-járvány elleni küzdelem elmúlt másfél évére. Felidézte, hogy tavaly januárban vált ismertté az első európai fertőzés, majd a rendkívül gyors reagálásnak köszönhetően hamarosan – Európában elsőként Magyarországon – létrejött az operatív törzs, hogy szabályozza a társadalom működését a járvány következményeinek minimalizálása érdekében. Úgy fogalmazott, hogy

a kezdetekkor semmilyen ismeretünk, tudásunk nem volt a vírusról, annak felépítéséről, terjedéséről, diagnosztikájáról vagy terápiájáról, ezért az emberiség történelme során leírt járványok tapasztalatait lehetett csak felhasználni.

Mindegyik esetében a közös az volt, hogy valamilyen formában korlátozni kellett a kontaktusokat és távol tartani a vírusokat.

Kásler Miklós kitért arra is, hogy az első magyarországi beteg diagnosztizálása után milyen megelőző intézkedéseket tettek, de a közösségi terjedéssel már a vírus szabta meg a teendőket. A sok ezer szakcikk a világban számtalan ellentmondást tartalmazott, ezért a szakemberek patológusok leírásából is igyekeztek megismerni a vírust, hogy a tünetek és teóriák következtetései alapján legalább enyhíteni lehessen a fertőzöttek tüneteit.

Míg tavaly nyárra a járványügyi intézkedésekkel sikerült megfékezni a vírus terjedését, addig őszre még súlyosabbá vált a helyzet a brit mutáns megjelenése miatt. Csak a tömeges oltás segíthetett, ezért szerzett be a magyar kormány nemcsak az Európai Unió által biztosított vakcinákból, hanem az orosz és a kínai oltóanyagból is.

A rendezvényen Köcse Tibor (független), Nagypáli polgármestere díszpolgári címet adományozott Kásler Miklósnak a világjárvány magyarországi káros hatásaival szembeni eredményes küzdelemért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.