A WHO magas szintűre módosította az új koronavírus nemzetközi veszélyességét

Szilágyi Anna
Forrás: MTI2020. 01. 28. 11:36
MLLER Ceclia; SZLVIK Jnos; KSLER Mikls
Budapest, 2020. január 28. Müller Cecília országos tisztifõorvos, Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere és Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház- Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezetõ fõorvosa (b-j) az Emberi Erõforrások Minisztériumában tartott sajtótájékoztatón 2020. január 28-án. A tájékoztatón elhangzott, hogy Magyarország felkészült a koronavírussal fertõzött betegek ellátására. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden magyar kórház felkészült az új koronavírusos betegek fogadására, ha szükség lenne rá, ám egyelőre nincs megbetegedés Magyarországon – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere a mai sajtótájékoztatón. Kásler Miklós elmondta, hazánkban a járványügyi készültség a legmagasabb szintű és folyamatosan konzultálnak az Egészségügyi Világszervezettel, valamint Európai Járványügyi Központtal. – Eddig két esetben merült fel gyanú itthon, ám mindkettőnél kizárták a betegséget – tájékoztatott a miniszter.

Kásler Miklós hozzátette: az esetleges betegek elkülönítésére a budapesti Szent László kórházat jelölte ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Hangsúlyozta, hogy a betegség Európában még csak elszórtan jelent meg. A jelenlegi információk szerint Franciaországban három, Németországban egy igazolt esetet találtak, Ausztriában és Romániában egy-egy nem igazolt beteget jelentettek, Magyarországon pedig két esetben merült fel a gyanú, de mindkettőnél kizárták a betegséget.

Kásler Miklós elmondta, a kínai koronavírusról annyit tudunk, hogy a tavaly novemberben megjelent új törzs állatról terjedt emberre, de egymást is megfertőzhetik az emberek. A tárcavezető kiemelte, hogy a magyar járványügyi rendszer rendkívüli tradíciókkal rendelkezik, már több ízben bizonyította hatékonyságát és felkészültségét.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ felkészült a vírusos fertőzés gyors azonosítására. Két kritérium van, amely alapján igyekeznek szűrni a gyanús eseteket: ha fennállnak a betegség tünetei – magas láz, köhögés, elesettségérzés – és ha Kína járványos területéről érkezett az illető. A tisztifőorvos szerint a megelőzés eszközei lehetnek a gyakori kézmosás, alkoholos kézfertőtlenítő használata, valamint a szájmaszk, ugyanis a vírus cseppfertőzéssel terjed. Utazáskor megfontolandó a szájmaszk viselése is – mondta.

A Kínából érkező csomagokról, élelmiszerekről azt mondta: ezek nem jelentenek veszélyt, de a csomagok kinyitása után feltétlenül kezet kell mosni, az élelmiszerkezelés szabályait (mosás, hőkezelés) pedig be kell tartani. Kitért arra is, hogy Magyarország az influenzaszezon közepén van, miként Kína is, ezért továbbra is javasolják az influenza elleni védőoltást. Kifejezetten a koronavírus ellen még nincs védőoltás, de számos kutatás zajlik – közölte.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa kiemelte, ennek a koronavírusnak – a korábbi vírustörzsekkel összehasonlítva – jóval alacsonyabb, egy-két százalék a halálozási rátája, és azt is túlnyomórészben idős, beteg emberek teszik ki, gyerekekre jellemzően nem veszélyes.

Mivel a betegség lappangási ideje maximum tizennégy nap, a főorvos azt javasolja, hogy aki tizennégy napon belül érkezett a járványos területről – a közép-kínai tartományokból – és tüdőgyulladás jeleit észleli magán, forduljon orvoshoz.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn mérsékeltről magas szintűre módosította a tüdőgyulladással járó új koronavírus nemzetközi veszélyességét.

Az nCov-2019 nevű vírusnak keddig Kínában már több mint száz halálos áldozata van, és világszerte, számos országban több ezren fertőződtek meg tőle.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.