Kedd éjféltől harmadfokú hőségriasztás lép életbe

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfői veszélyjelzésében azt hangsúlyozta, hogy fokozódik a hőség. A jelenlegi előrejelzések szerint a következő napokban már 40 Celsius-fok közeli csúcsértékek is várhatók, néhol még a leghidegebb órákban is 24 fok lesz. Az előrejelzések szerint a hétvégén fog mérséklődni a meleg.

Forrás: MTI2021. 06. 21. 17:59
null
Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfői, közös közleménye szerint a legmagasabb, harmadfokú intézkedés kedd nulla órától csütörtök éjfélig lesz érvényben. Kiemelték: a tartós hőség különösen veszélyezteti a kisgyermekeket, az időseket, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, de az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat panaszokat, kellemetlen közérzetet.

Azt ajánlják, hogy aki teheti, 11 és 15 óra között ne tartózkodjon a napon, és mindenki védekezzen megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel a leégés ellen.

Hozzátették: a légkondicionált helyiségek listája elérhető a katasztrófavédelem weboldalán.

Emellett hangsúlyozták, hogy fontos odafigyelni a fokozott vízivásra. A kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztása viszont kerülendő. A vízparton tartózkodókat arra is figyelmeztetik, hogy – különösen napozás után – hűtsék le magukat, mielőtt vízbe mennek, felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe.

Kitértek arra is, hogy az autósok vezessenek óvatosan, mert a meleg rájuk nézve is kedvezőtlen hatással lehet, és felhívták a figyelmet, hogy gyermeket, állatokat ne hagyjanak az autóban.

Ha valaki ilyet látna, hívja a 112-es segélyhívó számot

– hangsúlyozták.

A hőség miatt érvénybe lép a vörös kód Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Senki ne hagyjon továbbá az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a növényzet is hamarabb kiszárad, könnyebben meggyullad. Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében tűzgyújtási tilalom van, az ottani erdőkben és kétszáz méteres körzetükben még az erre kijelölt helyen sem szabad tüzet gyújtani.

Erdőben csak a kijelölt tűzrakó helyen szabad tüzet gyújtani, ezt is csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom

– írták.

Az NNK és az OKF azt is kiemelte, hogy a nagy hőségben megnőhet a szén-monoxid miatti riasztások száma is. Ennek oka, hogy a kémény belső hőmérséklete hidegebb, mint a külső hőmérséklet, a beszorult hideg levegő pedig néhol nem engedi kiáramlani az égésterméket. A „légdugó” miatt az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe, és másodpercek alatt mérgező szén-monoxid jöhet létre. Ezért fontos még nyáron is szén-monoxid-érzékelő ott, ahol nyílt égésterű vízmelegítővel melegítik a vizet – olvasható a közleményben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.