Kedvezőek a magyar járványügyi adatok

Meghalt 56, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 844 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon – közölte a Koronavírus.gov.hu hétfőn.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 01. 25. 10:11
null
Forrás: koronavius.gov.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányzati portálon azt írták: 360 418-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 12 024-re emelkedett, a gyógyultak száma 243 092. Az aktív fertőzöttek száma 105 302-re csökkent. Kórházban 3814 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 247-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 18 141-en vannak, a mintavételek száma 3 062 132-re nőtt. Kiemelték:

eddig 146 695 embert oltottak be, közülük 9403-an már a második oltást is megkapták. Az eddig beoltottak többsége egészségügyi dolgozó, mellettük már tízezer, idősotthonban lakó és dolgozó oltása is megtörtént, de nagyon sok szociális intézmény még hátravan. A harmadik körben a védőoltásra jelentkezett 89 év felettiek következnek.

A védőoltás ingyenes és önkéntes, így mindenképpen érdemes regisztrálni – közölték, hozzátéve: a védőoltásra már több mint 1,7 millióan regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. Az oltási munkacsoport felkészült a tömeges oltásokra is, ha érkezik elég vakcina.

Az operatív törzs oltási munkacsoportot működtet, amely több verziót is felállított az oltáshoz, attól függően, hogy mennyi vakcina áll rendelkezésre. Oltópontként számolnak a kórházi oltópontokkal, a járóbeteg-szakrendelőkkel, a háziorvosi rendelőkkel, és szükség esetén akár a szavazóhelyeket is be lehet vonni.

Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer–BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac). Két gyártótól eddig összesen 165 ezer ember oltására elég vakcina érkezett Magyarországra (öt Pfizer- és egy Moderna-szállítmány).

A kormány lassúnak tartja az EU által koordinált vakcinaszállítmányok ütemét, ezért kínai és orosz vakcinák beszerzését is megcélozta, hogy mielőbb megkezdődhessen a lakosság tömeges oltása és a korlátozások feloldása.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Oroszországban egymillió ember oltására elég vakcina beszerzéséről kötött szerződést – fejtették ki, hangsúlyozva, hogy Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatékonyak és biztonságosak, és már több országban is alkalmaznak.

Azt írták:

„a magyar járványügyi adatok kedvezőek, a védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni a járványt, de több európai országban tovább nő a fertőzöttek száma.

Ezért a jelenlegi védelmi intézkedések fenntartása és betartása továbbra is fontos. A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik” – olvasható a kormányzati portálon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.