Kelemen Hunor: Elfogadhatatlan a romániai választási rendszer burkolt módosítása

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) előrehozott választást szeretne, de elfogadhatatlannak tartja a választási rendszer burkolt módosítását – jelentette ki Kelemen Hunor kedden, miután a parlamenti választások előrehozásáról egyeztetett a kormányalakítással ismét megbízott Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnökkel.

Forrás: MTI2020. 02. 11. 14:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az RMDSZ elnöke azt a múlt héten elfogadott sürgősségi kormányrendeletet kifogásolja, amely lehetővé teszi, hogy a román állampolgárok nemcsak a lakhelyük szerinti megyében, hanem az ország bármely választókerületében leadhassák szavazatukat a parlamenti választásokon.

- Ezzel teljesen eltorzítják az eredményeket. Mert ha Kolozs megyében szavazhat az a 100 ezer egyetemista, plusz az a 60-70 ezer ember, aki Kolozsváron él, de nincsen semmiféle tartózkodási engedélye, ezzel felborítják a Kolozs megyei eredményeket, ugyanis azt a megye lakossága alapján számolják ki, hogy mennyi (képviselői és szenátori) mandátuma van egy megyének – magyarázta az RMDSZ elnöke.

Leszögezte: alkotmányellenes lenne, ezért az is elfogadhatatlan, hogy az előrehozott parlamenti választásokat a júniusban megtartandó önkormányzati választásokkal egy napon szervezzék meg.

- Mi előrehozott választást szeretnénk, de nem annak árán, hogy az egész választási rendszert felülírják burkoltan, és nem annak árán, hogy alkotmányellenesen egy napra teszik a két választást, és nem olyan körülmények között, hogy már elkezdődött az eljárás és közben a játékszabályokat módosítják – nyomatékosította a magyar érdekképviselet vezetője.

Az RMDSZ elnöke szerint a választásokat a hatályos törvények alapján is előre lehetne hozni és legkorábban július 5-ére lehetne kiírni. Kelemen Hunor ezért azt kérte az ügyvivő miniszterelnöktől, hogy ne léptesse hatályba a választási törvény módosításáról szóló – és egyebek között a külföldön élő román állampolgárok szavazását is megkönnyítő – sürgősségi kormányrendeletet, de ezt Ludovic Orban elutasította.

Kevésbé jó, de elfogadható megoldásnak nevezte azt, ha a sürgősségi rendeletet utólag a parlament módosítja olymódon, hogy az csak a határidőket rövidítse le, de ne változtassa meg a választási rendszert. Kelemen Hunor szerint ezért nem érdemes sietni a két egymást követő kormányalakítási kísérlet parlamenti elutasításával, hiszen az alkotmány által megszabott 60 nap előtt úgysem oszlatható fel a parlament, és meg kell próbálni kijavítani a választási törvényről szóló kormányrendeletet.

A román parlament múlt héten vonta meg a bizalmat Ludovic Orban kormányától. Az államfő nem oszlathatja fel a kormány bukása miatt azonnal a parlamentet. Ezt csak 60 nap elteltével teheti meg, és csak abban az esetben, ha a törvényhozás két egymást követő miniszterelnök-jelöltjét is elutasítja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.