Két térkép nyerte el a Szép Magyar térkép 2018 pályázat fődíját

A Gerecse hegység turistatérképe, valamint Csopak és környéke geotúra térképe nyerte el a Szép Magyar Térkép 2018 pályázat fődíját, amelyet az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) dísztermében adtak át pénteken. A pályázatra beküldött alkotásokból kiállítás is nyílt.

Forrás: MTI2019. 03. 29. 22:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A verseny, amelynek célja a magyar térképkultúra színvonalának emelése és az igényesen kivitelezett térképek térhódításának elősegítése, még 1996-ban indult útjára. Ebben az évben 24. alkalommal díjazták a legjobbakat – idézte fel a díjátadón Földesi Ferenc, az OSZK Különgyűjteményi Igazgatója.

Az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék és az Országos Széchényi Könyvtár Térképtárának pályázatára idén 10 pályázó 25 alkotással nevezett, amelyek a hazai térképkészítő szakma elmúlt évi terméséről nyújtanak átfogó képet – mondta el a díjátadón Zentai László, az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékének vezetője. Mint hozzátette, a versenyre benevezett térképészeti alkotások – két digitális munka kivételével – mind nyomtatásban jelentek meg. A zsűri a pályaművek díjazásában nem állított fel külön kategóriákat, minden térképet egységesen, esztétikai és kartográfiai szempontból értékelt.

A Magyar Természetjáró Szövetség Gerecse térképe a hegységben való tájékozódáshoz nyújt segítséget a felhasználók számára a túrautak pontos megjelenítésével.

Szintén első helyezést ért el a Schwarcz Térkép Térképkészítő Műhely Csopak és környéke geotúra térképe. Az 1:30 ezer méretarányban készült térkép nem mindennapi témájával, valamint igényes kialakításával nyerte el a zsűri tetszését.

Zentai László elmondta, hogy a zsűri a díjazott térképek mellett további két alkotást, az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának Magyarország Nemzeti Atlasza című kiadványát, valamint a Geoform Mérnök Stúdió Kft. VIKKA nevű, országos közhiteles víziközmű-kataszter weboldalának térinformatikai rendszerét dicséretben részesítette.

Ismertetése szerint a pályamunkákat szakértőkből és laikusokból álló zsűri értékelte és díjazta, amelynek elnöke Káldos János, az OSZK általános főigazgató-helyettese volt. A díjakat Zentai László, az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék vezetője és Földesi Ferenc adta át.

Klinghammer István akadémikus köszöntőjében arról beszélt, hogy míg 24 éve szinte kizárólag analóg, kézzel rajzolt, szerkesztett, kinyomtatott térképek készültek, ez az eljárás mára teljesen kiment a gyakorlatból, a számítástechnika, a digitalizálási lehetőségek megváltoztatták a térképkészítés teljes menetét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.