Népszerű és hatékony a családvédelmi akcióterv

A magyarok 90 százaléka ért egyet a családvédelmi akcióterv intézkedéseivel, a kedvezményeket már százezrek vették igénybe.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2020. 07. 01. 11:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy év alatt 200 ezer család jutott támogatáshoz a családvédelmi akcióterv keretében, és jelentősen javultak a népesedési mutatók is. Ez az elmúlt tíz év legbőkezűbb és legkiterjedtebb családpolitikai intézkedéscsomagjának eredményességét és népszerűségét mutatja – közölte a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) a legfrissebb reprezentatív vizsgálata alapján. A KINCS a távirati irodának szerdán eljuttatott közleményében azt írta, hogy a gyermekvállalási korban lévő magyarok 90 százaléka az akcióterv mind a hét intézkedésével egyetért, és ezek között a legnépszerűbb a bölcsődei férőhelyek bővítése. Az akcióterv bevezetésekor és idén tavasszal is felmérést készítettek az intézkedésekről és napról napra követték az igénylések számát is. Ismertetésük szerint a családvédelmi akcióterv intézkedései közül legtöbben a babaváró támogatást igényelték. Bevezetése óta már csaknem 100 ezer pár igényelte, akiknek több mint négyötöde a maximális összeget, azaz 10 millió forintot vett fel. A csok kölcsönöket 11,5 ezren, a jelzáloghitel elengedést csaknem 13 ezren, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását 27 ezren, a négygyermekes anyák szja mentességét 43 ezren vették igénybe.

Az ezer ember megkérdezésén alapuló közvélemény-kutatásokból kiderült, hogy az intézkedések támogatottsága a tavalyi magas értékhez képest is nőtt, 10-ből 9-en értenek egyet mind a hét intézkedéssel. Legnépszerűbbek a bölcsődefejlesztések, a babaváró támogatás és a csok, de a többi lehetőség is kifejezetten hasznos a megkérdezettek háromnegyede szerint.A támogatást igénybe vevők egyötöde úgy nyilatkozott, hogy a családvédelmi akcióterv nélkül nem vállalt volna gyermeket és több mint tizedük házasságkötése is egyértelműen a támogatásokkal hozható összefüggésbe. Tavaly a válaszadók kétharmada, idén pedig már háromnegyede mondta azt, hogy az akcióterv intézkedései egyértelműen javítják Magyarország népesedési helyzetét. Ennek kapcsán emlékeztettek arra, hogy az elmúlt fél évben 6 százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedv. Múlt év decembere és idén május között 44 308 gyermek született, ez 5,4 százalékkal, vagyis több mint kétezerrel több mint az előző év azonos időszakában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.