Megkezdődött az aratás, kombájnokra kell számítani az utakon

A munkagépek vezetőinek és az autósoknak is türelmesnek kell lenniük a betakarítási szezonban az utakon.

Forrás: police.hu2020. 07. 06. 14:25
null
Forrás: facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődtek a nyári betakarítási munkálatok, ami a közlekedés biztonságára is hatással van. Az ország déli és keleti megyéinek rendőrei fokozottan ellenőrzik a kisebb, mezőgazdasági területekhez közeli utakat is, felhíva a munkákban résztvevők figyelmét, hogy tudatosan tartsák be a közlekedési szabályokat. A tapasztalatok szerint a munkagépek, kombájnok vezetői két aratásra váró szántóföld között gyakran használják a közutakat, a lassú, széles járművek elfoglalják az útfelületet, balesetveszélyes helyzeteket teremtve.

Sajnos rengeteg olyan szabálysértést is elkövetnek, ami még kockázatosabbá teszik a közlekedést, ezért a rendőrség az aratás idején rendszeresen ellenőrzi majd az utakat és az azon közlekedő gépeket. Figyelni fogják a mezőgazdasági gépek kormányberendezést, fékberendezést, a gumiabroncsok, valamint a kötelezően előírt világító és fényjelző berendezések működését, a pótkocsikon és a vontatmányokon egyaránt. A járművezetők a mezőgazdasági munkagéppel kizárólag az engedélyezett utakon közlekedhetnek, a közútra történő felhajtás előtt le kell szerelniük a speciális, kizárólag csak a munkaterületen használható tartozékokat. A közútra történő kihajtás előtt kötelező a jármű megtisztítása, a rakomány rögzítése, lefedése, ha mégis szennyeződés kerül a közútra, a munkagép vezetőjének kötelessége gondoskodni azonnali letakarításáról. A mezőgazdasági járművek méretéből és sebességéből adódóan a legveszélyesebb manőver az irányváltoztatás, ezért a közútról történő fel- és lekanyarodást különös figyelemmel kell végrehajtani. Ha egyszerre több munkagép halad a közúton, előfutó, sárga villogó lámpával felszerelt járművel kell figyelmeztetni a közlekedőket a veszélyhelyzetre. A rendőrök a munkagépek ellenőrzésekor minden esetben vizsgálni fogják a vezetők légalkoholszintjét is.

Vajnai András, a szolnoki gazdák egyik érdekképviseleti szervének tagja elismeri: kellemetlen az autók lassú haladása, a mezőgazdasági járművek kerülgetése, ám ők azért dolgoznak, hogy legyen kenyér az asztalon. A gazdákat figyelmeztették a szabályok betartására, emellett arra kérik az autósokat, legyenek türelmesek és segítőkészek az utakon, legfőképpen pedig körültekintők, a szokásosnál is óvatosabban vezessetek. Tudni kell: a munkagépek irányítása nem könnyű, a monstrumok később reagálnak egy-egy mozdulatra, sokszor nem tudnak időben kitérni.

Idén eddig negyvenöt alkalommal gyulladtak ki traktorok, pótkocsik vagy kombájnok
Fotó: MTI

Kigyulladt egy kombájn július 2-án délután Tiszaföldvár határában a 442-es közúton. A lángokat a munkagép vezetője vette észre, amikor a visszapillantóba nézett, de addigra már olyan mértékű volt a tűz, hogy beavatkozni nem tudott, a motortér és a gumik is égtek. A kunszentmártoni hivatásos és a tiszaföldvári önkormányzati tűzoltók egy vízsugárral a tüzet oltották, kettővel pedig visszahűtötték a motorteret, hogy ne következhessen be még egyszer öngyulladás.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.