Kibékíthetetlenek az ellentétek a Mazsihiszben

Zsidókként húsz évünk sincs hátra a Kárpát-medencében, ha ön vezeti tovább a magyarországi neológiát – fogalmazott Róna Tamás főrabbi, a Mazsihisz Rabbitestületének elnöke levelében, amelyet Heisler Andrásnak, a zsidó szervezet világi elnökének írt válaszul. A lapunk által korábban bemutatott levelek és a jelenlegi levélváltás arra utal, hogy kibékíthetetlenné szélesedett a Mazsihisz világi és vallási vezetése közötti konfliktus.

Magyar Nemzet
2020. 08. 21. 5:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet a múlt héten számolt be arról, hogy igen feszült légkör uralkodik a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségében (Mazsihisz). Lapunk egy, a Facebookon közzétett levélváltást szemlézett, amelyből kiderült, hogy a Mazsihisz világi elnöke, Heisler András megpróbálja lejáratni Róna Tamás főrabbit, a Rabbitestület elnökét. A láthatóan bennfentes információkkal rendelkező Smúzoló nevű Face­book-oldalon hétfőn megjelent Róna egyik újabb, a közelmúltban írt levele, amely egy korábbi Heisler-levélre született válaszul. A levélváltásból a laikus szemlélő számára is nyilvánvalóvá válik a Mazsihisz világi és vallási vezetése között meglévő konfliktus mérete.

– Róna Tamás melletti kiállásotokat tudomásul veszem, de a bizalomvesztés okán az ő vezetésével nem fogunk tudni harmonikusan együttműködni – idézte fel Heisler sorait saját írásában a főrabbi, amellyel kapcsolatban érdemes kiemelni: a Mazsihisz elnöke a Rabbitestületnek címezte levelét, Rónával nincsenek beszélő viszonyban. A főrabbi a felvetésre úgy reagált, hogy az vállalhatatlan, mivel Heislernek az általa említett bizalomvesztés okát sosem sikerült „a köz elé tárnia”, valamint Róna emlékeztette Heislert, a hitközség világi elnökét: neki az lenne a feladata, „hogy – esetleges aver­ziói ellenére is – mindenkivel igyekezzék harmonikusan együttműködni: a kormánnyal, az EMIH-hel, velem, bárkivel, aki tehet a zsidóság jövőjéért”.

A lapunk által korábban közzétett levelezés szerint Heisler azt vetette a főrabbi szemére, hogy korrekt viszonyt ápol a kormánnyal.

– S mielőtt kedves mosollyal néhányan az én leváltásomban látjátok a megoldás kulcsát, kérlek, kicsit gondolkozzatok azon, ki mit tett az elmúlt években közösségünkért – írta Róna levele szerint Heisler. A főrabbi azonban rávilágított arra, hogy a hazai zsidó közösség rendkívül rossz állapotba került.

– Zsinagógáink – vírushelyzettől függetlenül is – gondokkal küzdenek (bizonyos imákat csak tíz zsidó férfi egyidejű jelenlétében lehet elmondani – szerk.); a vidéki hitközségeink többsége vegetál; a fiatalok a bár micvájuk/bát micvájuk után, de legkésőbb az érettségijüket követően eltűnnek a közössé­geink látóköréből; a közösségek gerincét adó hetvenes korosztály nyomában nem látni az utánpótlást; önök a vírushelyzetre hivatkozva fizetési megvonásokat eszközölnek; az egyetemünk a munkaerő­piacon súlytalan diplomákat képes csak adni; az óvodánkat a közelmúltban hangos botrány szele lengte be; a gimnáziu­munk oktatáspolitikai berkekben nevetség tárgya; a Síp utcát lépten-nyomon a korrupció gyanúja fojtogatja; a Rabbitestület nem titkoltan önt illető kritikus üzenetként, az elmúlt években többször is megvétózta az ön által felvetett képtelen javaslatokat – összegzett Róna Tamás, aki szerint a problémák ellenére Heisler egyetlen dologra koncentrál: az ő, nevesül a főrabbi lejáratására.

Róna kiemelte, hogy a közösség szolgálatának igényével választotta hivatását, nem harcra, hanem együttműködésre szegődött, amit azonban maga körül lát, az harcra kényszeríti. – Zsidókként húsz évünk sincs hátra a Kárpát-medencében, ha ön vezeti tovább a magyarországi neológiát – világította meg a jelenlegi helyzetet Róna Tamás, hozzátéve, hogy Heisler hét év alatt „ugrálva a jogszabályokon és alapszabályokon” hajmeresztő ingovánnyá silányította a hazai neológiát.

Róna Tamás levelében felidézte, hogy Heisler szavai szerint a főrabbi törte derékba a vallási és világi vezetés közötti bizalmat, pontosabban annak helyreállítási kísérletét. – Elnök úr, az ön levele merő támadás és rágalmazás – válaszolta Róna, hozzátéve, hogy a levélben „nyoma sem volt a bizalom helyreállítására tett erőfeszítéseknek. Érdemes volna újra elolvasnia saját sorait”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.