Kihasználhatják a csalók a veszélyhelyzeti korlátozásokat

Európai rendőrségi akció indult az online kereskedelemben elkövetett jogsértések csökkentéséért.

Végh Attila
Forrás: police.hu2020. 11. 10. 22:19
ORFK bűnmegelőzés
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhat európai ország bűnüldöző szervei fogtak össze az idei év végi ünnep előtti bevásárló szezon előtt, hogy megakadályozzák az online kereskedelemben a bűncselekmények elkövetését. Az Európa-szerte érvényes nyitvatartási és kijárási korlátozások következtében minden eddiginél nagyobb teret kap a karácsonyi ajándékvásárlások online módja, amire a csalók is készülnek. Az E-commerce 2020 nemzetközi akció célja az online csalások, illetve az ezt megelőző illegális bankkártya-adatszerzések lehetőségének visszaszorítása. A magyar rendőrség november 10-én kapcsolódott be a programba, amely arra irányul, hogy a vevőket ismertessék meg a jogsértésekre utaló jelekkel, veszélyekkel.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a Magyar Bankszövetséggel és Nemzeti Kibervédelmi Intézettel összefogva vesz részt a speciális bűnmegelőzési kampányban. Darázs-Horváth Zsófia rendőr százados, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda szakértő munkatársa szerint az online termékvásárlási csalások során – az elkövetési trendek jellegére való tekintettel – a nyomozások eredményességéhez elengedhetetlenül szükséges a kereskedők és a bankok szoros nemzetközi együttműködése a hatóságokkal.

Darázs-Horváth Zsófia rendőr százados

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet sajtóreferense, Bor Olivér nemzetbiztonsági százados ehhez azt tette hozzá, hogy az online csalók egyre kifinomultabb módszerekkel szedik rá áldozataikat, ezért fontos, hogy az év ezen időszakában fokozottan figyeljünk online tevékenységeinkre, különösen a vásárlások során. Az idei évben jellemzővé vált a járványügyi helyzet miatt az online rendelés, nem készpénzes fizetés, ez azonban az ünnepek közeledtével még inkább teret hódít majd a kereskedelmi szektorban.

Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség kommunikációs főtitkár-helyettese már a jövőről beszélt, amikor ismertette, 2021 januárjától az online vásárlásoknál kötelező lesz a biztonságos ügyfél-azonosítás és hitelesítés. Az internetes vásárlások biztonsága terén Magyarország kimagaslóan jól teljesít: a 2019-ben lebonyolított 146,8 millió internetes vásárlás esetén egymillió tranzakcióból csupán 33 volt internetes csalással érintett. Ez a kedvező eredmény a bankszektor képviselői szerint csak az ügyfelek óvatos és tudatos magatartásával tartható fenn, ami viszont a rendőrség bűnmegelőzési munkájának sikerén alapszik.

Az E-commerce tizenegy pontban gyűjtötte össze az internetes vásárlókra vonatkozó legfontosabb biztonsági tanácsokat:

  • Vásároljon megbízható forrásból!
  • Ellenőrizze a véleményeket és értékeléseket a kereskedőről, termékről!
  • Gondolja át kétszer, mielőtt fizet!
  • Használjon bankkártyát, amikor online vásárol!
  • Ellenőrizze, hogy a vásárlás nem jár-e ismétlődő díjfizetéssel!
  • Ne küldjön pénzt ismeretlen személynek!
  • Ne küldje el bankkártya-adatait e-mailen vagy lefotózva!
  • Ha nem vásárol, ne adja meg a kártyaadatait!
  • Ellenőrizze a weboldal fizetési biztonságát!
  • Győződjön meg az adatátvitel biztonságáról!
  • Mentse el az összes, online vásárláshoz kapcsolódó dokumentumot!
  • ORFK bűnmegelőzés

    Az interneten a csalók nem maguk végzik a munkát, hanem álláshirdetésnek álcázva tévesztik meg a munkakeresőket. A munka egyszerűnek tűnik, a megbízó nevére érkezett csomagot át kell venni, majd továbbküldeni egy megadott címre. A könnyű pénzkereseti lehetőség azonban bűncselekményt rejthet, a jóhiszemű álláskereső bűnözők strómanjává és bűntársukká válik. Ezt úgy lehet elkerülni, hogy minden esetben le kell ellenőrizni az állásajánlatot hirdető céget, ha a foglalkoztatást ígérőnek nincs internetes múltja, nem szerepel a cégek nyilvántartásában, akkor egyértelműen csalók keresnek balekokat.

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.