Kik voltunk a Kárpát-medencébe érkezés előtt? + videó

Honnan jöttünk, kik voltunk a Kárpát-medencébe érkezés előtt? A kérdés máig vitatott, de a tudomány – többek között a genetika – fejlődése egyre közelebb visz minket a válaszhoz – erről a témáról beszélgettek az M5 Ez itt a kérdés című műsorában.

Forrás: hirado.hu2020. 09. 19. 13:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több Árpád-házi király temetkezett Székesfehérváron, itt megemlítő Szent István király is, és a genetika segítségével a családfát is ismerjük, hogy ki kinek volt az édesapja, nagyapja, nagybácsija – mondta Neparáczki Endre, a Magyarságkutató Intézet munkatársa, az Archeogenetikai Kutatóközpont vezetője a jelenlegi kutatások kapcsán.

Szerinte a genetika segítségével lehetőségük van arra, hogy fejfával ellátott koporsókat biztosítsanak a maradványoknak a 21. században, amelyek a török dúlás idején összekeveredtek. Kijelentette, a honfoglaló magyarság férfiági genetikai vizsgálata eltér az Árpád-házi királyok vizsgálatától, ami megerősíti a messze keletre helyezett származás elméletét.

Makoldi Miklós, szintén a Magyarságkutató Intézet munkatársa, a Régészeti Kutatóközpont igazgatója elmondta: nem meglepő, hogy őseink a keletre elnyúló sztyeppesávból érkeztek. A mostani kor fő feladatának nevezte, hogy paradigmaváltás történjen, és merjük kimondani azokat, amiket a krónikáink leírtak, akár az Árpád-korban.

– Amit Anonymus leírt, azt a mai eredmények látszólag inkább alátámasztják, mintsem megcáfolják, holott a 20. század második felében több tudós kimondta, hogy Anonymus krónikája hiteltelen – tette hozzá Makoldi Miklós.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.