Koltay András: A magyar állam szolgálata örök érvényű hivatás

A magyar társadalom érdekében, védelmében szolgálni felelősségteljes, nemes hivatás és komoly áldozatkészséget igénylő vállalás, amiért cserébe stabil és tervezhető életpálya várja a fiatalokat – véli Koltay András. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora a lapunknak adott interjúban beszélt hitvallásukról, a legnépszerűbb szakokról és az újonnan induló képzésekről, de azt is elmondta, hogy a Ludovika mitől több, mint egy egyetem.

Veres László István
2020. 07. 27. 6:18
null
Az intézményvezető azt mondja, elkötelezett, komoly, erkölcsileg szilárd, felkészült fiatalokat akarnak képezni Fotó: BACHPEKARYMATE Forrás: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az ellenzéki sajtóban gyakran egyféle „jobboldali janicsárképzőként”, Fidesz-egyetemként utalnak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre (NKE). Ön hogyan látja ezt?

– Intézményünk 2012-ben kezdte meg működését, azóta az állam szolgálatára képez hivatásos tiszteket és közigazgatási szakembereket, így az államszervezettel, a mindenkori kormányzattal szoros kapcsolatban állva végzi tevékenységét. A magyar állam szolgálata nekünk nem politikai kérdés, hanem örök érvényű hivatás. Az egyetem pedig – megszabott feladatai rögzítése mellett – autonóm szervezet, ahol a minőséget értékeljük, és ahol a pártpolitikai jellegű megnyilvánulások, tevékenységek sem a hallgatók, sem az oktatók, sem a vezetők részéről nem megengedettek.

– Mi a hitvallásuk, és miért volt szükség egy integrált közszolgálati egyetem létrehozására?

– Egyetemünk egyedi a felsőoktatási intézmények sorában, és nem csupán azért, mert jellemzően olyan képzéseket kínálunk, amelyek kizárólag nálunk érhetők el, hanem azért is, mert közösségünkben és a mindennapjainkban egyszerre van jelen a katonai és rendészeti hivatásrendi, valamint a civil identitás, a hagyományok tisztelete és a modernitás, a közszolgálatra jellemző fegyelmezettség és a rugalmas, fiatalos attitűd. Mindez pedig egy gyönyörű belvárosi környezetben: a Ludovika Campuson. Feladataink és az ezzel járó felelősségünk is különleges, hiszen csak mi képzünk a közigazgatás, a rendvédelem, a honvédelem és a vízügyi igazgatás számára szakembereket. A hitvallásunk ennek köszönhetően áthatja mindennapjainkat, minden döntésünkben jelen van: elkötelezett, komoly, morálisan és erkölcsileg szilárd, felkészült fiatalokat akarunk képezni, olyan identitás és szellemiség átadása mellett, amely akár az embert próbáló időkben is képessé teszi őket feladataik ellátására.

– Itt együtt szocializálódnak az egyenruhás és a civil hallgatók. Milyen a viszony közöttük?

– A hallgatók, akárcsak az oktatók, kutatók, hatnak egymásra, tisztelik egymás értékeit, a tanulmányaik, mindennapjaik szerves részévé válik a szakmai együttműködés, aminek a közszolgálat világában kiemelkedő jelentősége van. Végzett diákjainkkal a magyar polgár jellemzően akkor találkozik, amikor „nehéz helyzet” áll elő: rendbontás, terrorizmus, baleset, árvíz, hatósági ügyek. De diplomásaink és szakembereink ugyanígy helytállnak a hazai és nemzetközi szervezeteknél, a kormányzati és önkormányzati igazgatásban, uniós intézményeknél, vagy a magánszféra legkülönbözőbb területein. Együttműködés és közös munka nélkül ezek a hivatások és életpályák sikertelenségre vannak ítélve.

– Milyen szakokon folyik oktatás az intézményben, melyek a legnépszerűbbek ezek közül, és vannak-e új képzések?

– Az érdeklődőket számos képzéssel várjuk alap- és mesterszakjainkon, a doktori iskoláinkban, valamit a közigazgatási továbbképzési rendszerben meghirdetett kurzusainkon. A következő tanévben négy karunkon 39 alapképzési és 22 mesterképzési szak indul, köztük angol nyelvűek is. A továbbképzéseken pedig évente mintegy 70 ezer közszolgálati tisztviselő tanul. A bűnüldözési szakirányunkra majdnem hússzoros a túljelentkezés, de hasonló érdeklődés övezi a nemzetközi biztonság- és védelempolitikai, illetve az állami légiközlekedési szakot, valamint a nemzetközi igazgatási és a nemzetközi tanulmányok szakjainkat. Örömünkre kiemelt figyelmet kapott a most következő tanévben először induló nemzetközi vízpolitika és vízdiplomácia szakunk, és az állami vezetői létre felkészítő kormányzás és vezetés szakunk is. Annak érdekében, hogy lépést tudjunk tartani a világ változásaival, a hazai és külföldi egyetemekkel, folyamatosan megújulunk, fejlődünk. Sajátos rendszerű új képzésként indítjuk a Magyar Diplomáciai Akadémiát a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, valamint a Nemzetek Európája karrierprogramot az Igazságügyi Minisztériummal szorosan együttműködve.

– Mit lehet tudni ezekről a nagy érdeklődést kiváltó új képzési programokról?

– A Magyar Diplomáciai Akadémia célja, hogy biztosítsa a magyar diplomáciai szolgálat megfelelő és korszerű tudással rendelkező utánpótlását, felkészítse a diplomáciai pályára lépőket, illetve a már ott dolgozókat a feladataik ellátásra. Újszerű a programban, hogy a felvételt nyert hallgatók azoktól a nemzetközileg is elismert szakértőktől, diplomatáktól, vagy ezen a területen tevékenykedő vezetőktől tanulhatnak, akik ismerik e világ kihívásait. Az elméleti képzést pedig hosszú szakmai gyakorlat követi. A kiemelt érdeklődést és igényt egyértelműen mutatja, hogy majdnem harmincszoros volt a túljelentkezés. A Nemzetek Európája karrierprogram célja pedig az, hogy minél több felkészült magyar szakember dolgozzon az Európai Unió különböző intézményeiben, ahová igen nehéz a bekerülés, ám mi tudunk ebben nekik segíteni. Általában is nagy figyelmet szentelünk a nemzetközi kapcsolataink bővítésére, hallgatóink nemzetközi tapasztalatszerzésére.

Az intézményvezető azt mondja, elkötelezett, komoly, erkölcsileg szilárd, felkészült fiatalokat akarnak képezni
Fotó: Bach Máté

– Hány hallgatója van az egyetemnek, és hogyan változik a jelentkezők száma?

– Az NKE hétezer fős aktív hallgatói létszámával közepes méretűnek számít a hazai egyetemek sorában. Esetünkben ugyanakkor ez részben sajátosan alakul, hiszen a hivatásrendi karainkon például a Magyar Honvédség és a Belügyminisztérium határozza meg a keretszámokat a honvéd- és rendvédelmi tisztképzésre vonatkozóan. A jelentkezési adatokban van ugyan egy általános csökkenés, viszont nagy örömmel tapasztaltuk, hogy például az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karunkon nőtt a felvételizők száma. Sajátos képzési portfóliónkra tekintettel fontos látni, hogy a jelentkezési adatokat a felvételi kampányunk eredményességén, az oktatásunk megítélésén és a diploma értékén túl az is befolyásolja, hogy a közvélemény hogyan viszonyul a közszolgálathoz, mennyire ítéli vonzónak a közszolgálati életpályákat. Arra biztatok minden érdeklődőt, hogy látogasson el online felületeinkre, nyílt napjainkra vagy campusunkra, és ezek alapján alakítsa ki saját véleményét rólunk. A felvételizőknek és családjuknak természetesen fontos kérdés lehet a tandíj mértéke is: intézményünk képzéseinek jelentős része állami támogatással vehető igénybe, ami nagy segítség lehet azon fiataloknak és szüleiknek, akikre nagy terhet róna a költségtérítéses képzés. Megnyugtató, hogy nem lehet anyagi akadálya annak, hogy a hozzánk jelentkező fiatalok megvalósíthassák célkitűzéseiket.

– Mitől lehet vonzó a mai fiataloknak a a köz szolgálata?

– Akik a Ludovikára jelentkeznek, nem csupán diplomáért jönnek, hanem éreznek egyfajta elhivatottságot valamely közszolgálati életpálya iránt. A magyar társadalom érdekében, védelmében szolgálni felelősségteljes, nemes hivatás és komoly vállalás, ezért oktatóinktól és hallgatóinktól elvárjuk az elkötelezettséget a haza és a köz ügyei iránt, munkavégzésükben pedig a becsületességet, az emberi minőséget. Ezt a felelősséget és áldozatkészséget a kiszámítható jövő és előmeneteli rendszer, egy stabil és tervezhető pályakép támogatja. Látjuk azt, hogy a Z generációt egyre nehezebb megnyerni egy kötöttebb, fegyelmet követelő, hierarchikusabb életpályának, ezért kiemelten foglalkozunk azzal, hogy a 21. századi tudást és technológiát alkalmazva, erős oktatói gárdával és a legkiválóbb külső szakértők közreműködésével készítsük fel őket a jövő kormányzati és közszolgálati feladataira. Hallgatóink egyéni igényeit is támogatjuk: képességeik hatékony fejlesztését, az egyéni tanulási utak mentorálását helyezzük előtérbe. Továbbá figyelembe vesszük a digitalizáció tanulásra gyakorolt hatásait is, amit igyekszünk beépíteni a mindennapokba. Elemi érdekünk, hogy bárhová is vezesse őket a sors, megállják majd a helyüket; az egyetem szerepe ebben meghatározó, és ezt a felelősséget örömmel vállaljuk.

– Milyen az aránya a vidékről érkező hallgatóknak, és van-e megfelelő mennyiségű, minőségű kollégiumi férőhely részükre?

– A felvételizők az ország szinte minden pontjáról érkeznek hozzánk, nagyjából nyolcvan százalékuk vidéki. A férőhelyek számát, valamint azok felszereltségét illetően nincs okunk panaszra, hiszen több modern, minden igényt kielégítő kollégiumi épület várja a diákokat. Ezek közül is kiemelkedik a civil hallgatóinknak épült 600 fős Orczy Kollégium és a szintén 600 fős rendészeti hallgatói kollégium a Diószeghy utcában. Mindkét épület a Ludovika Campus parkjának és sportpályáinak ölelésében helyezkedik el. A Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon hallgatói szálló üzemel, a Víztudományi Kar hallgatói számára pedig szintén egy önálló kollégium biztosít szálláslehetőséget. Idén először valamennyi elsőéves hallgatónk térítésmentesen veheti igénybe a kollégiumi elhelyezést.

– A Ludovika Campus-projekt részeként felújított szárnyépület július 7-i átadásán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, hogy az NKE több mint egy egyetem. Mit jelent ez, és várhatók-e további fejlesztések, bővítések?

– A Ludovika Campus klasszikus egyetemváros és modern közpark egyben a belváros szívében: egyszerre őrizzük benne a Ludovika Katonai Akadémia nemes hagyományait és használjuk a modern, minden ízében 21. századi egyetemi létformát. A campus fejlesztése egy összetett kormányzati program volt, amely az épületek mellett a mintegy 330 ezer négyzetméteres parkterület rehabilitációját is jelentette. Minden megtalálható itt, ami a hallgatók képzését, sportolását, az egyetemi közösség, valamint a városlakók kikapcsolódását szolgálja: modern oktatási épületek, gondozott, őrzött, gyönyörű park csónakázótóval, a partján felfrissülésre és beszélgetésre hívogató kávézó, kül- és beltéri sportpályák, futókör, műemlék szobrok, uszoda és lovarda, csend és nyugalom a belváros lüktetésében. Nem szabad megfeledkezni a Ludovika Pollack Mihály által tervezett, felújított klasszicista főépületéről, és a mellette álló, nemrégiben megújult szárnyépületről sem. Az elmúlt két évben a campus igazi kulturális és tudományos rendezvényközponttá vált, minden évszakban izgalmas programok várják az egyetemi és a városi polgárokat, legyen szó művészetről, tudományról, sportról vagy zenéről. Az építés ugyanakkor nem áll meg, jelenleg is folynak az egyeztetések a további fejlesztések ügyében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.