Könnyen halálkamionná válhatott volna a migránsokat szállító autó

Letartóztattak három embercsempészt – egy románt, egy szerbet és egy magyart –, akik a hőségben zárt rakterű teherautókban szállítottak migránsokat. A főként szír állampolgárságú illegális határátlépőktől fejenként 300–500 eurót kértek a fuvarért. A gyanúsítottak akár tíz év börtönt is kaphatnak, a kocsi belsejében ugyanis, ha autópályán haladnak, alig egy óra alatt ötven foknál melegebbre is nőhet a hőmérséklet, az illegálisan fuvarozott utasok pedig könnyen kiszáradhatnak és meg is fulladhatnak. Emlékezetes, hogy 2015 nyarán is hasonló körülmények között szállították utasaikat azok az embercsempészek, akik teherautójában az ausztriai Parndorf egyik parkolójában 71 migráns holttestét találták meg.

Végh Attila
2021. 07. 09. 15:17
null
A gyanúsítottakat és az illegális, főként szír származású határátlépőket Fejér megyében fogták el Forrás: Police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Székesfehérvári Járásbíróság tegnap – a gyanúsítottak panaszainak elutasítása után – jogerőre emelkedett döntése értelmében három olyan embercsempész letartóztatását is elrendelte, akik kánikula idején, a magyar autópályákon zárt rakterű kisteherautókba is bezsúfoltak illegális bevándorlókat. A sofőröknek tisztában kellett lenniük azzal, hogy a személyszállításra alkalmatlan járművekben elhelyezett emberek a felhevült fémdobozokban nem jutnak elég levegőhöz, a nagy meleg következtében rosszullét, ájulás, kiszáradás, fulladás, hőguta érheti őket, ezzel veszélyeztették utasaikat. A bűnügyi felderítés adatai szerint a magyar, szerb és román sofőrök fejenként 300–500 eurót kértek az illegális bevándorlóktól, akiket a megbízás szerint az osztrák határ közvetlen közelébe kellett volna szállítaniuk, hogy ott illegálisan, a határt megsértve jussanak át Ausztria területére.

A gyanúsítottakat és az illegális, főként szír származású határátlépőket Fejér megyében fogták el
Fotó: Police.hu

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság migrációs ügyek osztálya és a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság minősített embercsempészés bűntette miatt indított nyomozást az embercsempészek ellen, akik július első hetében összesen 35 migránsnak nyújtottak segítséget az államhatár jogellenes átlépéséhez. A nyomozások adatai szerint a román és magyar embercsempész 12, illetve négy szír állampolgárt, a szerb embercsempész pedig összesen 19 embert – 14 szírt, két-két irakit és palesztint, valamint egy egyiptomit – vett fel a magyar–szerb határ közelében a tehergépkocsijába. A bűnügyi felderítés adatai szerint mindhármukat szerbiai szervezett bűnözői csoport tagjai bérelték fel. A magyar–szerb határon illegálisan átjutó külföldieket a csempészek a megbízókkal előre egyeztetett helyen várták, és telefonon tartottak kapcsolatot a banda azon tagjaival, akik útnak indították a határsértőket. A gyanúsítottakat fényes nappal, Fejér megyében fogták el. A román embercsempész megpróbált a rendőrök elől elmenekülni, őt Ráckeresztúr térségében érték utol.

Az embercsempészés minősített esete azt jelenti, hogy a gyanúsítottak a kiszolgáltatott helyzetben lévő utasaik sanyargatásával, életük, testi épségük veszélyeztetésével követték el a bűncselekményt, emiatt akár tízéves börtönbüntetésre is számíthatnak. Lengyel János közlekedésrendészeti és gépjárműtechnikai igazságügyi szakértő szerint ezekkel a járművekkel akkor is életveszélyes embereket szállítani, ha nincsenek extrém időjárási viszonyok, hiszen az autókban nincsenek biztonságos ülések, kapaszkodók, nincs szellőztetés, baleset esetén nincs menekülési lehetőség. Ráadásul a hőségben a zárt kocsiszekrény teljesen felhevül, ha az autópályán haladnak, akkor egy óra alatt 50 foknál is melegebbre. A hat évvel ezelőtti parn­dorfi esetnél is hasonló okok következtében vesztette életét 71 migráns, köztük nők, gyermekek egy zárt teher­autó rakterében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.