Konvojban indulnak haza a magyarok Tirolból

A magyarok egy részét a már itthonról kiérkezett autóbuszokkal szállítják haza. A konvoj útját csak nehezíti, hogy ma hajnalban intenzív havazás kezdődött Tirolban, ami jelenleg is tart.

2020. 03. 30. 13:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is Tirol túsza a Magyar Nemzet olvasóit Ischgl-ből rendszeresen tájékoztató Ildikó és még több száz magyar. Úgy volt, hogy még vasárnap hazaindulhatnak a március 13-án vesztegzár alá helyezett tartományból, ám a járványügyi hatóságok alapos elővizsgálatot tartottak mind adminisztratív, mind egészségügyi szempontból. Ugyanakkor az osztrák rendőrök az Innsbruck-i magyar főkonzulátus segítségével 50 járműből álló konvojokra osztották a kint rekedt honfitársainkat, csakúgy, mint a nemzetközi síterepeken dolgozott többi külföldit. A szervezés a nagy létszám miatt áthúzódott hétfőre, így a külföldiek zöme ma indulhat haza. A szlovénok már tegnap elhagyhatták Tirolt és Ausztriát, bár őket elsőre nem engedték ki a határon, miután megtudták, hogy Ischgl-ből jöttek, végül a járványügyi hatóságok alapos ellenőrzés és hosszas telefonálás után mégis hazaengedték az őket szállító autóbuszt.

Ischgl-ből ma reggel 9 órakor két német konvoj indult Németország felé, ők még délelőtt elhagyták Ausztriát. A nagyobb logisztikai feladatot honfitársaink hazahozatala jelenti.

A magyarok egy részét a már itthonról kiérkezett autóbuszokkal szállítják haza. A saját személyautókkal rendelkezők pedig – Ischgl-ben a Parkplatzon – 14 órától gyülekeznek , rendeződnek konvojba, majd rendőri felvezetéssel és kísérettel indulnak haza az Ischgl – Galtür – St. Anton – Kappl – See – Innsbruck – Zell am See – Bischofshofen – Salzburg – Bécs – Nickelsdorf/ Hegyeshalom útvonalon.

A konvojokban való haladás iramát a felvezető rendőrautóhoz kell igazítani. A menekítési terv szerint a rendőrség a tervezett útvonalon végig biztosítja a konvoj zavartalan áthaladását. Ischgltől Hegyeshalomig ez 700 kilométert jelent, amit egy huzamban kell(ene) levezetniük a járművezetőknek.

A magyar határon az országba való belépés után a magyar járványügyi hatóságok irányítanak minden hazatérőt az általa korábban megadott tartózkodási helyre, ahol a kötelező kéthetes egészségügy karantént kell eltölteniük. Ildikó ezt a Siófok közeli családi házban fogja eltölteni, azaz a határtól még mintegy 300 kilométer megtétele vár rá.

A konvoj útját csak nehezíti, hogy ma hajnalban intenzív havazás kezdődött Tirolban, ami jelenleg is tart.

(A hazatérőkről szóló cikkünket frissítjük a nap folyamán.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.