Kormányinfó: Magyarországon nincs koronavírus-fertőzött

Több börtön is épül hamarosan, és várhatóan a jogszabályokon is módosítani fognak – tájékoztatott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi Kormányinfón a börtönbiznisz megszüntetése érdekében tervezett kormányzati intézkedésekről. A tárcavezető egyúttal arról is beszámolt, hogy a migránsok röszkei áttörési kísérlete nyomán megerősítették a határ védelmét, majd a koronavírusról szólva kiemelte, hogy Magyarországon eddig nem regisztráltak megbetegedést.

2020. 01. 31. 10:32
GULYÁS Gergely; SZENTKIRÁLYI Alexandra
A tárcavezető új börtönök építéséről is beszélt Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egy börtön és egy börtönkórház épülőben van, három további épület tervezési szakaszban van – válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi Kormányinfón. – Ha az összes említett intézmény felépülne, akkor megszűnne a börtönök zsúfoltsága – mondta a tárcavezető. Kiemelte: a börtönbiznisz ipari mértékű joggal való visszaélés. A bűnelkövetők eddig 12 ezer kártérítési pert indítottak a börtönviszonyok miatt, és több mint tízmilliárd forintot pereltek ki a magyar államtól. A kormány várhatóan jogszabályt is fog módosítani a kialakult helyzet miatt, amelyre legkorábban február közepén, a tavaszi ülésszak elején lesz lehetőség.

A migránshelyzet kapcsán a miniszter kiemelte, hogy jelenleg százezer ember torlódott fel a balkáni útvonalon, ám „nagy baj” csak akkor lehet, ha a Törökországban tartózkodó – a török adatok szerint több mint négymillió – migráns megindul Nyugat-Európa irányába. – Ezért fontos a jó kapcsolat Törökországgal – világított rá Gulyás Gergely.

A gyöngyöspatai iskolaügyben a bíróság által hozott ítéletet úgy kommentálta a tárcavezető, hogy a kártérítés nem segíti a szegregáció áldozatait abban, hogy behozhassák a lemaradást. – A kormány készen áll arra, hogy a kártérítési összeggel egyenértékű vagy akár azt meghaladó oktatási segítséget nyújtson – emelte ki Gulyás, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának illetékesei a helyszínen tárgyalnak az érintettekkel. A tárcavezető leszögezte: a bíróság jogerős ítéletét végrehajtja a kormány, ám a kabinet szándéka az, hogy meg tudjon állapodni a hátrányt szenvedett romákkal.

A tárcavezető új börtönök építéséről is beszélt
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Gulyás Gergely szerint Orbán Viktor februárban Berlinben találkozik ­Angela Merkel német kancellárral. A tárcavezető nem árulta el a látogatás pontos időpontját, azonban az Atv.hu kiderítette: február 10-én tartják a megbeszéléseket. A miniszterelnök az előzetes tervek szerint Annegret Kramp-Karrenbauerrel, a CDU elnökével is tárgyalásokat folytat majd.

A média fokozott érdeklődése mellett számolt be Gulyás a kínai koronavírus ellen tett óvintézkedésekről, valamint Magyarország veszélyeztetettségéről. A tárcavezető határozottan kijelentette, hogy hazánkban eddig nem regisztráltak megbetegedést. – A kormány felhatalmazta az országos tiszti főorvost a védekezés irányítására – jelentette ki Gulyás Gergely, aki később újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a tiszti főorvos akár minisztereket is utasíthat, ha ez feltétlenül szükséges. A védekezésről beszélve kiemelte, hogy annak tárgyi és anyagi eszközei rendelkezésre állnak. Gulyás Gergely úgy tájékoztatott, hogy a szükséges szűrővizsgálatok elérhetők, a lázas betegeket pedig már az országhatáron ki tudják szűrni a hatóságok.

Hazaszállítják a Vuhanban rekedt magyarokat

Várhatóan még a hét végén hazahozhatják a Vuhanban rekedt magyarokat. A koronavírussal sújtott kínai városból francia segítséggel, légi úton evakuálják honfitársainkat – derült ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért felelős államtitkára által elmondottakból. A tegnapi sajtótájékoztatón Menczer Tamás ismertette: jelenleg nyolc magyar állampolgár tartózkodik a lezárt Hupej tartományban, hatan Vuhanban, ketten más városokban. Mindannyian egészségesek, közülük heten szeretnék elhagyni Kínát. – A magyarok szombaton érkezhetnek meg Marseille közelébe, ahonnan Magyarországra hozzák, és a budapesti Szent László Kórházban két hétig megfigyelés alatt tartják őket – fejtette ki az államtitkár, aki szintén megerősítette a Gulyás Gergely által elmondottakat: nem tudnak olyan magyarról, aki megbetegedett volna külföldön vagy itthon, és nem tudnak olyan külföldi állampolgárról sem, aki megfertőződött volna korábban, és most Magyarországon tartózkodna. A külügyminisztérium nevében közölte: senkinek nem ajánlják a beutazást a kínai Hupej tartományba. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.