A vendéglátóhelyek újranyitását szeretné a kormány is

– Amint lesz elég oltóanyag, elindulhat a tömeges oltás és újra kinyithatnak a vendéglátóhelyek – mondta Kovács Zoltán.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 01. 25. 17:28
null
Fizetésemelés a láthatáron? Jövőre kisebb kihívást jelenthet a dolgozóhiány a szállás- és vendéglátóhelyeken Fotó: Éberling Adrás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Minden a vakcinán múlik, vagyis attól függ a nyitás időpontja és üteme, hogy az ország milyen gyorsan tud vakcinához jutni – mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn. A kormány is szeretné, ha a vendéglátóhelyek mielőbb újranyithatnának – emelte ki Kovács Zoltán.

Azt is elmondta,

érthető a magyar vendéglátósok álláspontja, hiszen a járvány nagy csapást mért rájuk egész Európában, így Magyarországon is.

A vakcina a kulcs: ahogy lesz elég oltóanyag, elindulhat a tömeges oltás, és fokozatosan újra kinyithatnak a vendéglátóhelyek – közölte az államtitkár. Úgy vélte, Európában sok helyen már a járvány harmadik hulláma indult el, ami leginkább annak következménye, hogy elhamarkodottan döntöttek a korlátozó intézkedések feloldása mellett, így újra nő a fertőzöttek száma, és újra zárni kell.

Az államtitkár szerint minden a vakcinán múlik

Arról is beszélt, hogy mivel Brüsszelből kevés vakcina érkezik, a kormány azon dolgozik, hogy más forrásokból is szerezzen oltóanyagot. Tárgyalást kezdtek Oroszországgal és Kínával, az orosz oltóanyagról már megállapodtak, és

a kínai vakcinából is készek a lehető leggyorsabban a lehető legnagyobb számban vásárolni – jelezte.

Hangsúlyozta: addig is minden eszközzel segítik a vendéglátósokat, hiszen ők is több kedvező intézkedést vehetnek igénybe. Csökkentették az adókat, eltörölték a bérek járulékait, kifizetik a bérek felét – sorolta. Hozzáfűzte: ezek az intézkedések addig érvényben maradhatnak, amíg a tömeges oltás elkezdődhet.

Európában több helyen is újranyitási mozgalmak kezdtek szerveződni, Bukarestben a héten újra kinyithattak a vendéglátóhelyek és egyéb szolgáltatók, melyek csökkentett létszámban fogadhatnak vendégeket. Románia mellett Lengyelországból is érkeztek olyan hírek, hogy a lengyel kormány a támogatások megvonásán túl nem szankcionálja a vendégeket fogadó éttermeket. Itthon egyébként ősszel, a második hullám elleni védekezés idején érvényben volt egy olyan szabályozás, amikor a sok ember összezsúfolódásával működő szórakozóhelyek már bezártak, de

az éttermek, ahol a vendégek asztaloknál tudtak leülni, és be tudták tartani a távolságot, még nyitva maradhattak.

Itthon egyébként egy önmagát libertariánusként meghatározó párt nevéhez kötődik a legnagyobb Tömeges Üzletnyitás nevű mozgalom.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.