Kövér László: A brüsszeli vezetők elfednék az elhibázott bevándorlási politikát

A házelnök elmondta: az Eurobarometer felmérése szerint az EU polgárai legfontosabb problémaként az illegális migrációt vagy a terrorizmust jelölték meg.

Forrás: MTI2019. 05. 06. 19:52
KVR Lszl; SZLES Andrs
Paks, 2019. mjus 6. Kvr Lszl, az Orszggyls elnke (b) a Fidesz paksi lakossgi frumn 2019. mjus 6-n. Mellette Szles Andrs vlasztkerleti elnk. MTI/Ski Tams Fotó: Sóki Tamás Forrás: MTI/Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brüsszeli vezetők szeretnék elfedni azt, hogy milyen nyilvánvaló következményei vannak az elhibázott bevándorlási politikának – mondta az országgyűlés elnöke hétfőn Pakson.

Kövér László a lakossági fóruma előtt tartott sajtótájékoztatón, kérdésre válaszolva hozzátette: az Európai Unió tagállamaiban a tömeges illegális migráció növelte a bűnözést, a nők elleni erőszakot, és az elmúlt években több mint háromszáz ember halt meg terrorcselekményben.

Az emberek ezen szeretnének változtatni, ez a tétje az európai parlamenti (EP-) választásnak – jelentette ki.

A házelnök azt mondta: az Eurobarometer felmérése szerint az EU polgárai legfontosabb problémaként az illegális migrációt vagy a terrorizmust jelölték meg.

Úgy fogalmazott: „a kampányban az Európai Bizottságnak és a régebbi tagállamok főáramú politikusainak az a törekvése, hogy ezt megoldott kérdésként kezeljék, ehelyett előjön a klímaváltozás, más kérdések, amik az emberek életét biztonságosabbá tennék”.

Újabb kérdésre válaszolva kifejtette: a „régi vágású brüsszeli és európai uniós elit” megpróbál szélsőségesnek beállítani mindenkit, aki nem ért velük egyet, így próbálják megállítani a migrációellenes tábor támogatottságának növekedését.

Kövér László reálisnak nevezte, hogy a migrációt ellenző politikai erőknek, – „nevezzék őket akárminek” -, a mostanihoz képest jelentősebb súlyuk lesz az EP-választás után.

Azt mondta, ez a politikai erő adott esetben a mérleg nyelve is lehet vagy az Európai Néppárton (EPP) belül komoly tábort fog a Fidesz maga mögött tudni. „Ha ez így lesz, akkor talán Európa egyik fele nem próbálja meg diktátumokkal ráerőltetni a maga világképét, jövőképét, akaratát a másik felére” – tette hozzá.

Nem mindegy, hogy a Fidesz-KDNP 11, 12, 13 vagy 14 mandátumot szerez a választáson, mert minél több a mandátumuk, „annál kevésbé lehet erkölcsi értelemben félresöpörni vagy kilökni” őket az EPP-ből.

A paksi atomerőmű kapacitásfenntartó beruházásáról szóló kérdésre válaszolva megjegyezte: a brüsszeli vizsgálódások késedelmet okoztak az új atomerőmű kivitelezési folyamatában; „talán ha más brüsszeli vezetés van, és jobban passzoltak volna a politikai elképzelések, lehet, hogy a brüsszeli bürokrácia gyorsabb lett volna”.

Az előttünk álló időszakban lesz még dolgunk a brüsszeli bürokráciával, ezért van áttételesen jelentősége a paksi beruházásra is annak, hogy milyen összetételű lesz az Európai Bizottság – húzta alá. Hozzátette azt is: nem feltételezi, hogy egy brüsszeli szakmai döntésnek politikai indítékai vannak.

Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője többek között arról beszélt, hogy azért kellene az EP-választáson magas részvétel arány, hogy az ellenzék részéről minél kevesebben tudják átlépni a mandátumszerzéshez szükséges küszöböt.

„Több Fidesz-KDNP-s képviselővel minden kérdést hatékonyabban tudnánk képviselni Brüsszelben” – mondta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.