Kövér László a magyar–szlovák együttműködés erősödésére számít

A magyar és a szlovák házelnök egyetértett abban, hogy a visegrádi együttműködést még sikeresebbé kell tenni.

Forrás: MTI2020. 06. 30. 14:04
KVR Lszl; KOLLR, Boris
Már most is jók a magyar-szlovák kapcsolatok, amelyek ezután még tovább erősödhetnek Fotó: Bruzák Noémi Forrás: MTI/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A regionális kapcsolatok, a nemzeti közösségek erősítése és az uniós érdekérvényesítés területén is erősödhet Magyarország és Szlovákia együttműködése – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke kedden Budapesten.

Kövér László az Országházban fogadta Boris Kollár szlovák házelnököt, majd a tárgyalásukat követő közös sajtónyilatkozatban kiemelte: egyetértettek abban, hogy az elmúlt időben egyébként is sikeres regionális együttműködést, a visegrádi csoportot (V4) igyekeznek a maguk eszközeivel még sikeresebbé tenni.

Emellett abban is egyetértettek, hogy a nemzeti közösségeknek fontos összekötő szerepük, erejük van – közölte. Hozzátette: az új szlovák kormány hivatalba lépése óta eltelt idő reményre ad okot, hogy a nemzeti közösségek tekintetében is fejlődést érhetnek el.

Úgy látja, lényeges a két ország együttműködése az Európai Unió jövője szempontjából is. Az EU Magyarország és Szlovákia, valamint a két országban élők számára is egy olyan érdekérvényesítési keretet jelent, amelyben jobban megtalálhatják a boldogulásukat, de mivel az unióban vannak régi és új, nagy és kicsi, erős és kevésbé erős tagállamok, fontos, hogy egymást segítve, együttműködve próbálják meg a nemzeti érdekeiket érvényesíteni, mert így nagyobb súlyt képviselnek – mutatott rá Kövér László.

Már most is jók a magyar-szlovák kapcsolatok, amelyek ezután még tovább erősödhetnek
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A szlovák házelnök hangsúlyozta: országa célja a jószomszédi kapcsolatok kiépítése Magyarországgal. Emlékeztetett, hogy első hivatalos útja Prágába vezetett, a második Budapestre, amivel azt kívánta jelezni, hogy mennyire fontosak a legközelebbi szomszédok, és milyen jók a velük ápolt kapcsolatok.Úgy vélte, mindkét ország alapvető érdeke, hogy a szoros együttműködést a V4-en belül is fenntartsák. Kitért arra, hogy sok kérdésben egyetértettek magyar partnerével, ami azt bizonyítja, hogy továbbra is nagyon jók lehetnek a magyar–szlovák kapcsolatok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.