Közpénzeső az MSZP holdudvarának

Összesen 83,5 millió forintot tehetett zsebre három szocialista-közeli cég tavaly év végén Tóth Bertalan pártelnök jóvoltából.

Munkatársunktól
Forrás: Origo2021. 02. 15. 20:08
Szeredi Péter, az MSZMP KB volt mukatársa HM
Az ügyletben főszereplő Szeredi Péter az MSZMP KB munkatársa volt Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóth Bertalan pártelnök jóvoltából három szocialista-közeli cég összesen 83,5 millió forintot tehetett zsebre, többek között elemzések készítéséért tavaly év végén – derül ki az Országgyűlés hivatalos oldalán közzétett adatokból. Az Origo beszámolója szerint a nyertesek között van Puch László volt pénztárnok egykori érdekeltsége, a baloldali párt kutatóintézete – a Szociális Demokráciáért Intézet –, valamint a kapcsolat.hu.

Tóth Bertalan a parlament.hu-ra feltöltött adatok szerint tavaly december 30-án három megbízási és egy bérleti szerződést írt alá három különböző céggel, összesen 83,5 millió forint értékben.

A legnagyobb értékűt a Sapienza Oktatási, Tanácsadó és Szolgáltató Kft.nyerte, hiszen június 30-ig 33 millió forintért adhatnak tanácsot és készíthetnek elemzéseket a szocialista frakció tagjainak.

A Szociális Demokráciáért Intézet Nonprofit Kft. sem járt rosszul: 26 millió forintért gyűjthetik az adatokat, készíthetik a politikai elemzéseket Tóth Bertalanéknak. Megbízásuk egész évre szól. Közel 14 milliós megbízási szerződésével szorult a harmadik helyre a szocialisták év végi közpénzosztogatásában a Kapcsolat.hu Kommunikációs és Szolgáltató Nonprofit Kft. Nekik nem tanulmányokat kell készíteniük, csupán biztosítaniuk kell az internet- és telefonszolgáltatás technikai feltételeit a szocialista párt parlamenti képviselőinek bérelt irodáiban. A Sapienza-cégcsoport másik tagja, a Sapienza Plusz Kft. sem marad pénz nélkül az idén: az MSZP-frakció 10,5 millió forintért bérel tőlük irodahelyiséget a Villányi úti pártközpontban.

Az Origo közlése szerint a Sapienza Kft.-t 2019 januárjáig az MSZP pártpénztárnokaként emlegetett Puch László tulajdonolta, akitől Török Ottó, a második Gyurcsány-kormány sportügyi szakállamtitkára vette át a céget.

A tulajdonosváltás után nem sokkal a vállalat Sapienza Plus Kft. néven egy új leánycéget alapított, amit szintén Török irányít. A Sapienza-birodalom a mostani ciklusban a szocialistáknak köszönhetően több mint negyedmilliárd forint közpénzhez jutott. Legutóbb tavaly júliusban kaptak 30,5 millió forintot tanácsadói feladatok ellátására, valamint különböző tanulmányok és szerződések elkészítésére.

Szeredi Péter, az MSZMP KB volt munkatársa, Gyurcsány egykori államtitkára is az egyik megfizetett céget vezeti
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Nem az utcáról futott be a Kapcsolat.hu Nonprofit Kft. sem: jelenleg is ők üzemeltetik az MSZP pártalapítványa, a Táncsics Mihály Alapítvány honlapját, a kapcsolat.hu-t. Ügyvezető igazgatójuk pedig az a Simon Domokos, aki korábban Tóth Bertalan pártelnök kabinetfőnöke volt. Sajtóértesülések szerint a szocialista-közeli vállalkozó testvére Simon Dénes Ferencnek, a Horizont Handels und Industrie AG magyarországi képviselőjének. A vállalkozás egyébként korábban is rajta volt a párt kifizetési listáján: 2015-ben például 34 millió forintot kaptak tanácsadásért.

Szintén alaposan be van ágyazva szocialista körökbe a Szociális Demokráciáért Intézet Nonprofit Kft.

A társaságot az a Szeredi Péter vezeti, aki korábban az MSZMP KB munkatársa, a Medgyessy-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal Kormányzati Stratégiai Elemzőközpont vezetője, a Gyurcsány-kormányban a Miniszterelnöki Hivatal főtanácsadója, majd a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke volt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.