Külföldre is kerül a magyar börtöntésztából

Egészséges tönkölybúzából készült minőségi tészta kerül a magyar börtöngyárból az angol üzletek polcaira. Ez az első, magyar börtönökben előállított élelmiszeripari termék, amit külföldön is kereskedelmi forgalomba hoztak.

Forrás: bvop2020. 06. 05. 15:00
null
Tiszakécske, 2017. július 13. Száraztészta a Balogh Tészta Zrt. új üzemében Tiszakécskén az átadás napján, 2017. július 13-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egykori vicc szerint a rácsos linzer volt a legnépszerűbb börtöntészta Magyarországon. Ma ez a tréfa már érvényét vesztette, a hazai büntetés-végrehajtási intézetek konyhái után idén júniustól az angliai háziasszonyok is megtalálhatják a szigetország élelmiszerüzleteinek pultjain a magyar rabüzemben gyártott száraztésztákat.

Az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén működő Állampusztai Kft. tésztagyárában dolgozó fogvatartottak a legjobban fizetett rabok ma Magyarországon. Igaz, sokat is dolgoznak, egy munkanap átlagosan kétezer kilogramm tészta kerül le az üzem gyártósorairól. Tíz tonnányi tésztát készítenek hetente az üzemben, egyszerre öt-hat fajta száraztészta kerül ki a kezük alól. Az összes hazai börtönben ezekből a tésztákból készítik el az ételeket, így spórolva az üzemeltetési költségeken. A kiváló minőségű termékek most már nemcsak egyszerű kartoncsomagolást kapnak, hanem ízléses, formatervezett zacskókba kerülnek, mivel a tésztaüzem külföldi exportra is megkezdte a gyártást. A termékek tesztelése, minőség-ellenőrzése után egy angol kereskedelmi cég kötött szerződést a Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnokságával.

Az állampusztai, nagymajori tésztaüzem a börtön zárt területén belül található, olyan belső munkahely, ahol kizárólag fogvatartottak dolgoznak. A gyárban jelenleg 26 fogvatartott dolgozik, ők készítik azokat a háromtojásos tönkölylisztből készült tésztakülönlegességeket, amelyekből most több mint három tonna került próbaképpen Angliába. A többi a szigetország vásárlóin, fogyasztóin múlik, hisz a börtöngyár képes rendszeres, nagyobb tétellel is ellátni a külföldi megrendelőt.

A BVOP kommunikációs főosztályának vezetője, Makula György büntetés-végrehajtási ezredes a Magyar Nemzetnek elmondta, a tésztagyár 2017 augusztusában kezdte meg a gyártást, az itt dolgozó elítéltek azóta 17-féle tésztát készítenek. A kínálatban a cérnametélttől a spagettiig, a széles metélttől a gépi tarhonyáig szinte minden megtalálható. A börtönök élelmezési felelőseinek igénye szerint – amit egy, a fogvatartottak között végzett felmérés is megelőzött – szarvacskából és tarhonyából készül a legtöbb, de az eperszalag és az eperkocka mellett nagy a kereslet a kézzel készített, nyolctojásos, házi jellegű lebbencstésztára is.

A kiváló minőségű tészták előállításához alapanyagaként jó minőségű magyar gabonát és tojást használnak az elítéltek, előbbiből naponta közel két tonnát, utóbbiból pedig hétezer darabot. A tésztaüzem a nagyobb, tésztagyártással foglalkozó cégektől eltérően a sok kézi munkaerőt igénylő tésztafélék előállítására is képes. Ennek köszönhetően új termékként a közelmúltban az angol megrendelőnek a tönkölybúzaliszt alapú kóser tészta is felkerülhetett a termékeik közé.

A büntetés-végrehajtás gazdasági társaságait 1994-ben a fogvatartottak foglalkoztatására hozták létre, működésük megteremtette a börtönök önellátásának alapjait. A vállalkozások tevékenységi köre sokrétű, három mezőgazdasági jellegű és nyolc ipari gazdasági kft. tartozik a büntetés-végrehajtáshoz. A börtöncégek – fogvatartotti munkaerő bevonásával – saját gabonát, gyümölcsöt, zöldséget termesztenek, baromfit nevelnek, de széles az elítéltek munkavégzésével előállított ipari termékek palettája is, hiszen a fegyencek a bakancstól az irodabútoron át az egyenruháig számtalan árucikket állítanak elő.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.