Külföldre vinnék a digitális bíróságot

Az Országos Bírósági Hivatallal együttműködve, nemzetközi szinten is hasznosítaná a Külgazdasági és Külügyminisztérium az igaz­ságszolgáltatás digitalizációja területén felhalmozott tudást és a hazai technológiai megoldásokat.

Nagy Áron
2019. 03. 27. 12:24
null
A bírák távmeghallgatásokat tarthatnak a bővülő technikai repertoár révén Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország új exportcikke lehet a digitális bíróság, amire a 2018-as igazságügyi eredménytáblájában az Európai Bizottság (EB) is felfigyelt – derült ki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) közleményéből. Handó Tünde, az OBH elnöke és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap találkoztak egymással, s a hivatal tájékoztatása szerint egyetértettek abban, hogy az OBH nemzetközi szinten is piacképes tudást halmozott fel az elmúlt években az igazságügyi informatikai fejlesztések terén, ezzel pedig fontos szerepet játszhat hazánk tudás- és technológiakivitelében. Erre tekintettel a két szervezet a jövőben szorosan együttműködve törekszik majd a bíróságok digitalizációjáról szerzett tapasztalatok és a technológiai megoldások külföldi hasznosítására.

Az elmúlt években egyfajta infokommunikációs forradalom zajlott le a magyar bíróságokon. Mint arról lapunk is hírt adott, az EB az említett, az uniós tagországok igazságszolgáltatási rendszerét értékelő eredménytáblájának legutóbbi kiadásában elismerte, hogy hazánk az élen jár a bírósági eljárások digitalizációjában, valamint az ügyfelek és a bíróságok közötti elektronikus kapcsolattartás kialakításában.

A bírák távmeghallgatásokat tarthatnak a bővülő technikai repertoár révén
Fotó: Bach Máté

A digitális bíróság a Szombathelyi Törvényszék szintén tegnap megrendezett összbírói értekezletének is az egyik központi témája volt. Az MTI tudósítása szerint Gyarmathy Judit, az OBH elnökhelyettese az ülés előtt arról beszélt a sajtónak, hogy folytatódik a bíróságokon a digitalizáció, az év végéig 112-vel bővítik azoknak a számítógépes végpontoknak a számát Magyarországon, amelyek használatával a bírák távmeghallgatásokat tarthatnak.

A távmeghallgatási rendszer nemcsak a költséghatékonyabb ügyintézést teszi lehetővé, hanem a biztonságot is növeli, hiszen a vádlottat anélkül is meg lehet hallgatni, hogy elhagyná a büntetés-végrehajtási intézetet, továbbá a tárgyalás helyszínétől messzebb élő tanúknak sem kell utazniuk – mondta.

Gyarmathy Judit szólt arról is: szintén az év második felében „élesedik” az e-akta-rendszer, amely lehetővé teszi majd azt, hogy a bíró és az ügyfél – vagy a megbízott jogi képviselő – a nap huszonnégy órájában az interneten keresztül el tudja érni a ügyében keletkezett, elektronikusan rögzített dokumentumokat, amelyekből jelenleg több mint 22 millió található a tervezett programban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.