Kulturális, tudományos programokkal erősíti az Emmi a nemzeti összetartozás érzését Székelyföldön

Kulturális, tudományos programokkal próbálja erősíteni a nemzeti, lelki összetartozás érzését az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Székelyföldön a csíksomlyói búcsú időszakában.

Forrás: MTI2019. 06. 05. 15:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A programokról Lőrinczi Zoltán, az Emmi Kárpát-medencei magyar oktatásfejlesztésért felelős helyettes államtitkára nyilatkozott az MTI-nek szerdán. A helyettes államtitkár elmondta: a csíksomlyói pápai mise és a hagyományos búcsú közötti időszakban és az az utáni héten is összesen mintegy 150 programot szerveztek Székelyföldön. Ezek között vannak színházi, zenei előadások, kiállítások és a Magyarságkutató Intézet által szervezett tudományos előadások.

„A kulturális jelenlét célja, hogy megerősítsük a Kárpát-medencei magyarság nemzeti, lelki összetartozásának érzését. Ferenc pápa is mondta: táplálkozzunk a gyökereinkből. Nyúljunk vissza a gyökereinkhez. A magyar kulturális jelenlét a Kárpát-medencében évezredes. Ezt mi kinyilvánítjuk, és felhívjuk a világot, hogy vegye ezt figyelembe, és érezzen együtt azokkal a magyarokkal, akik jelenleg az anyaországtól elszakítva, de szellemi, nemzeti közösségben élnek a Kárpát-medencében” – fogalmazott a politikus.

Lőrinczi Zoltán hozzátette: a programokat minden magyarul értő embernek szánják, aki alkalmas és hajlandó az üzenet befogadására. A helyettes államtitkár azt is megemlítette, hogy a pápalátogatásra Csíksomlyóra is kiterjesztették a Szent László-zarándokutat, és Csíkszeredába vitték a szent király ereklyéjét, amely jelen volt a csíksomlyói hegynyeregben a pápai mise helyszínén.

A helyettes államtitkár a kulturális jelenlét sarokkövének nevezte a Márton Áron kultuszát. Mint felidézte: Erdély székely származású püspöke minden áldozatot vállalt azért, hogy hitét, nemzetét, a kultúrát és a becsületet érvényre juttassa egy olyan korban, amikor ezeket a fogalmakat relatívvá tették vagy üldözték. Úgy vélte: rá kell irányítani a világ figyelmét Márton Áronra – akinek boldoggá avatása folyamatban van – „hogy megtörténjen az, ami őt megilleti az egyház és az utókor részéről”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.