Latorcai János a magyar-lengyel barátságot éltette

A kereszténydemokrata képviselő a parlamentben megemlékezett a magyar szabadság ügyét támogató lengyelekről, személyesen említve Bem Józsefet, Dembinszky Henriket vagy Visoczky Józsefet.

Forrás: MTI2020. 03. 16. 16:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus mellett a lengyel-magyar barátságról is szó volt az Országgyűlés hétfői ülésén, a napirend előtti felszólalások sorában.

Latorcai János (KDNP) a magyar-lengyel barátságot éltette felszólalásában egy nappal a magyar nemzeti ünnep után és egy héttel a magyar-lengyel barátság napja előtt. Megemlékezett a 170 évvel ezelőtt a magyar szabadság ügyét támogató lengyelekről, személyesen említve Bem Józsefet, Dembinszky Henriket vagy Visoczky Józsefet.

Hozzátette: a magyarok az első világháború után viszonozhatták ezt, amikor a varsói csatában támogatást nyújtottunk a szabadságukért küzdő lengyeleknek.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára megerősítette: a magyar-lengyel katonai kapcsolatok során mindig valamilyen birodalom ellen kellett közösen küzdeni.

Mint mondta, száz éve a lengyeleknek a szovjetekkel kellett szembenézniük. A varsói csatához a csepeli Weiss Manfréd művekből kaptak lőszereket, amelyek hozzájárultak a győzelemhez.

Kijelentette: Csepelen egyhetes ünnepséggel emlékeztek volna erre, amelyet azonban a koronavírus miatt most „hátra kell hagyni”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.