Legnagyobb erőforrásunk a tehetséges fiatalokban rejlik

– A tehetséggondozás ügye nemzetstratégiai kérdés – jelentette ki Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumi elnöke. Mint mondta, fontos feladat egy olyan politikai, gazdasági és kulturális elit képzése, akik értik a körülöttünk lévő világ működését. Az MCC lehetőséget ad arra, hogy a fiatal tehetségek a legkitűnőbb oktatóktól tanulva bontakoztassák ki képességeiket, anyagi helyzettől függetlenül.

2020. 09. 09. 19:08
ORBÁN Balázs
Budapest, 2020. szeptember 9. Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumának elnöke, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára beszédet mond a Mathias Corvinus Collegiumban tartott sajtótájékoztatón a fõváros I. kerületében 2020. szeptember 9-én. Orbán Balázs elmondta, hogy Magyarország számára a tehetséggondozás nemzetstratégiai kérdés, ezért kulcsfontosságú, hogy legyen egy speciális intézményrendszer, amely felkészíti a jövõ politikai, gazdasági, kulturális elitjét. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország legnagyobb erőforrása a fiatal tehetségekben rejlik – mondta el Orbán Balázs kuratóriumi elnök a megújuló Mathias Corvinus Collegiumról (MCC) és az egyetemi programról tartott tegnapi sajtótájékoztatón, ahol elhangzott: most induló programjával az MCC az elmúlt évtizedek legjelentősebb, fiatalokat célzó tehetséggondozási intézményévé válik a Kárpát-medencében. – A következő öt évben az általános iskolásoknak szóló programban (FIT) 3500, a középiskolás programban 4000, az egyetemi programban 1500 diák képzését vállaljuk – tájékoztatott Orbán Balázs. Hozzátette, jelenleg tíz városban aktív az MCC, a jövőben azonban mind a 19 megyeszékhelyen és további 16 magyarlakta városban lesz jelen Kárpát-medence-szerte.

Élethosszig tartó fejlesztés

Az MCC hitvallása szerint kiemelten tehetséges fiatalok támogatásának ügye alapvető fontosságú közérdek. Jövőre lesz 25 éve, hogy a kollégium fiatalok tehetséggondozásával foglalkozik. Az Országgyűlés ennek a munkának az eredményességét ismerte el, amikor az MCC-t választotta az egységes szakmai elvek mentén működő Kárpát-medencei tehetséggondozás jövőbeni bázisául. Az intézmény közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá válása nemcsak folyamatos, számottevő erőforrást biztosít, de működését az államtól és az eredeti alapító családtól is függetlenné tette, ezáltal az MCC lehetőséget kapott arra, hogy tevékenységét még színvonalasabbá és még több fiatal számára elérhetővé tegye.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

– Hazai és nemzetközi szinten is kiemelkedő szakemberek csatlakoztak a Mathias Corvinus Collegium akadémiai csapatához – erről már Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója beszélt, aki a megújuló egyetemi program kapcsán kifejtette: a résztvevők az általános iskolától egészen az egyetemig egyénre szabott, kiscsoportos formában tehetnek szert széles körű ismeretekre és bontakoztathatják ki képességeiket. – Az MCC erős alumnirendszert épít, valamint karrierirodát hoz létre, és azonkívül, hogy a képzés ingyenes, ösztöndíjat is ad a diákoknak tanulmányi eredményüknek megfelelően – mondta el Szalai Zoltán.

Felkerülni a globális térképre

Az MCC-n angolszász minta alapján a korábbi szakirányos képzés úgynevezett iskolák rendszerévé alakul át. A kollégium olyan képzéseket kínál, amelyek a mai világban a leginkább releváns területekre összpontosítanak, úgymint jog, társadalomtudományok, média, közgazdaságtan, nemzetközi kapcsolatok és pszichológia. Az iskolák további műhelyekre tagozódnak, amelyeken belül nagy hangsúlyt kap a mentorálás, a közösségi élet, a klasszikus mester-tanítvány kapcsolat, de szakmai programok, könyvkiadás, konferenciák,valamint publikációk és kutatások megjelenése is része lesz majd az MCC tevékenységének.

Szepesi Balázs, a közgazdasági iskola vezetője kifejtette: az iskola legfőbb feladata az lesz, hogy tudást adjon a magyar gazdaságról. Ennek részét képezi a gazdaság szervezetét, irányítását ellátni képes szakemberek képzése, a gazdaság működésének kutatása és megértése, valamint a diskurzusteremtés is. Mint fogalmazott, a Közgazdasági Iskola célja, hogy Magyarországot elhelyezze a közgazdaságtan globális térképén.

– A legszínvonalasabb nemzetközi gyakorlatot fogom megmutatni a résztvevőknek, valamint elismert nemzetközi újságírók is előadnak majd – ismertette Boris Kálnoky, a Médiaiskola vezetője, hozzátéve: számos magyar újságíró is tutorként segíti majd a hallgatók fejlődését. Mint mondta, az újságíróképzésben a politikai kiegyensúlyozottságra fognak törekedni, hiszen nem a politizálásra szeretnék tanítani a fiatalokat, hanem a színvonalas újságírásra.

Elismert szakemberek a csapatban

– Nagy hangsúly fektetünk majd a gyakorlati oktatásra, a tehetséges fiatalok ötleteinek megvalósítására – közölte Porkoláb Imre, az MCC vezetőképző akadémiájának vezetője. Megjegyezte, mindenképpen szükséges a vezetőfejlesztő oktatás reformja, amelyben a Vezetőképző Akadémia úttörő szerepet szeretne vállalni. – Olyan inkubációs tevékenységet kell folytatni, amely képes reagálni a biztonságpolitika, a gazdaság, de a kultúra kihívásaira is. Porkoláb Imre hangsúlyozta a küldetésalapú vezetés fontosságát, amely segít eligazodni az egyre bizonytalanabb világban és hozzájárul a nemzeti értékteremtéshez is.

Az MCC különböző iskoláinak műhelyeiben tanít majd többek között Dúró József politológus-közgazdász, Varga István, az ELTE Polgári Eljárásjogi Tanszékének tanára, gyakorló ügyvéd, Kozma-Vízkeleti Dániel klinikai szakpszichológus, valamint Rodrigo Ballester is, aki az uniós jog szakértőjének számít.

Máris támadják

Nyugati forma, keleti propaganda? – így kezdi a Facebookon közzétett bejegyzését Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese. Mint írja, szeptembertől a „fekete öves Fidesz-rajongó”, Boris Kálnoky vezeti a Matthias Corvinus Collegium médiaiskoláját, miközben olyan nyugati lapok hazai tudósítója, mint a Die Welt, vagy a Die Presse. „Jó reggelt, Berlin, jó reggelt, Bécs, komolyan gondolják ott önöknél az európai értékrendet?” – teszi fel a kérdést Gyöngyösi.

Boris Kálnoky a tegnapi sajtótájékoztatón már Gyöngyösi támadását megelőzően közölte: mind a két külföldi laptól jó barátsággal vált el, a jövőben a magyar politikával kapcsolatos témákban, vendégkommentátori szerepben továbbra együttműködést folytat majd velük bizonyos rendszerességgel. Orbán Balázs elmondta: a cél nem a tömegoktatás, hanem a fiatalok érdeklődésének megfelelő, de az egész nemzet számára hasznos, közösségi szempontból előremutató tehetséggondozás biztosítása.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.