Lezárták a kirándulóhelyek többségét a települések

Az ország számos turisztikai központjában, illetve több nagyvárosban is korlátozásokat vezettek be a helyi önkormányzatok, élve a kormányfő által bejelentett jogosítvánnyal a húsvéti hétvége idejére. A legnépszerűbb Balaton-parti települések máskor forgalmas sétányait és vízparti területeit, strandjait lezárták a látogatók elől. A főváros nagy zöldterületeire tilos a belépés, mint ahogy Székesfehérváron, Debrecenben és Győrben is.

2020. 04. 11. 7:30
null
Rendőrkordon akadályozza a forgalmat a Margitsziget bejárata előtt Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmarad a hagyományos húsvéti fesztivál Hollókőn, a helyi látnivalók, múzeumok is zárva tartanak. Szentendre is zárva lesz az ünnep idején a turisták elől, a belvárosba kizárólag az ott élők hajthatnak be. Tokaj önkormányzata a város összes parkolóját lezárja a járványveszély miatt, nemcsak a húsvéti, de az azt követő hétvégéken is. Emellett több fizetőparkoló is zárva marad, amiről az önkormányzatok a területek tulajdonosaival egyeztetve döntöttek. A tarcali önkormányzat is úgy határozott, hogy a nagy érdeklődés miatt lezárja az Áldó Krisztus-szoborhoz vezető sétányt.

Több Balaton-parti településen – így többek között Balatonfüreden, Balatonalmádiban, Keszthelyen, Vonyarcvashegyen – is bezárta az önkormányzat az ebben az időszakban egyébként hagyományosan sétányként igénybe vehető strandokat. Siófokon tegnap 15 órától lezárták a gyalogos- és az autósforgalom elől a hajóállomást, az ott található parkolót, a mólót, a Rózsakertet, valamint a Petőfi sétányt. Gyenesdiáson a település minden játszóterét lezárták, de a strandokon – a megfelelő előírások betartásával – lehet sétálni a vízparton. Balatongyörökön is lehet egyelőre sétálni a vízparton a strand területén. Tihanyban április 7-től ideig­lenesen lezárták a település központjában lévő parkolókat.

Hévízen napok óta nem lehet használni a reumakórház előtti parkot és a Dr. Schulhof Vilmos sétányt, a lezárásról a kórházparancsnok határozott. Velence önkormányzata a múlt hét végi tapasztalatok alapján szerda délutántól korlátozza a parkolást a városban. A béké­­s-szentandrási és a szarvasi polgármester közös felhívást adott ki, hogy a közelgő ünnep idején – amikor általában sokan mennek el a Holt-Körös partjára – a települések szállásadói függesszék fel tevékenységüket, a veszélyhelyzet idején ne fogadjanak vendégeket.

Rendőrkordon akadályozza a forgalmat a Margitsziget bejárata előtt
Fotó: Mirkó István

Budapesten lezárták a népszerű zöldterületeket – a Margitszigetet, az Óbudai-szigetet és a Római-partot – péntektől hétfőig 8 és 22 óra között. A fenntartó Hegyvidék önkormányzata tegnaptól lezárta a Normafa parkhoz tartozó valamennyi parkolót. Szigorú intézkedéseket hoztak több vidéki nagyvárosban is, lezárták a debreceni Békás-tó környékét és a népszerű nagyerdei játszóteret.

Székesfehérváron lezárták a Koronás parkot és a Sóstó Természetvédelmi Területet, míg a hatósági jelenlét és a szabályok betartásának ellenőrzése fokozott lesz azoknál a közösségi tereknél, amelyek elhelyezkedésük, kialakításuk okán nem zárhatók, így például a Halesz, a palotavárosi tavak, a csónakázótó és a Rózsaliget. Győrben a legtöbb – általában forgalmas – közterületen tilos tartózkodni, ez alól kivételt képez a horgászat, a sporttevékenység, valamint az áthaladó közlekedés.

Szegeden viszont nem a turistacélpontoknak számító közterületeket, hanem a város élelmiszerpiacát zárták be a Mars téren.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.