Magyar ék, izraeli csillag és német kereszt a tenger felett

A német kormány külügyi államtitkárának hazánkat illető antiszemitai vádjait is cáfolja a közös művelet.

2020. 08. 26. 11:35
null
Kecskemét, 2019. december 17. A megújult kecskeméti légi bázisra Pápáról visszaérkezõ Gripen vadászrepülõgépek 2019. december 17-én. A kecskeméti bázist a NATO biztonsági beruházási programja keretében, valamint a Modern városok program részeként vegyes - katonai és polgári - használatú repülõtérré fejlesztették. A fél évig tartó felújítás alatt a Magyar Légierõ 12 Gripenje Pápán állomásozott. MTI/Ujvári Sándor Fotó: Ujvári Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Honvédség JAS-39 Gripen vadászbombázói tegnap együtt gyakorlatoztak a német és az izraeli légierő gépeivel az Északi-tenger légterében. A német kormány külügyi államtitkárának, a szociáldemokrata Michael Rothnak hazánkat illető antiszemitai vádjait is cáfolja a közös NATO-izraeli légi gyakorlat, amelynek keretében először látogattak a zsidó állam harci gépei Németországba, és gyakorlatozott együtt az említett három ország légiereje.

A Többnemzeti Légi Harccsoport Napokat (MAGDAY) évente négyszer tartják meg. A Covid–19-világjárvány miatt Németország mint keretnemzet ebben az évben csak második alkalommal rendezi meg ezt a NATO-gyakorlatot. Ezúttal a feladat az ellenségtől a légifölény megszerzése volt. A gyakorlat jó alkalmat adott arra, hogy az Izrael mint a NATO Földközi-tengeri párbeszéd projektjének partnernemzete által alkalmazott eltérő harceljárásokat és folyamatokat megismerjék a résztvevők. Eközben a zsidó állam légiereje is betekintést kapott a NATO szabványosított harceljárásaiba. Magyarország negyedik alkalommal vesz részt a MAGDAY gyakorlaton. A tartalékkal együtt érkező öt magyar JAS-39 GRIPEN a Bundeswehr 51. Immelmann harcászati repülőezred vendégeként a Jagel légibázisra települt a MAGDAY ideje alatt.

A gyakorlaton résztvevő négy magyar Gripen a Nörvenichből érkező hat izraeli F-16-ossal és hat német Eurofighterrel az Északi-tenger felett fenntartott légtérben találkozott. A MAGDAY vezető egységét a Büchelben állomásozó 33-as taktikai század hat Tornado vadászbombázója adta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.