Magyar érdekek ellen dolgozhatnak Jávorék

Közpénzből lobbizhat a magyar érdekek ellen a jövő év elejétől Jávor Benedek (Párbeszéd) a főváros brüsszeli irodájának az élén. Kinevezéséről szólva az Alapjogokért Központ arra hívta fel a figyelmet, hogy Karácsony Gergely párttársának sok érdekes kapcsolata van Brüsszelben, ahol mindig is Magyarország egyik leghangosabb kritikusa volt.

2019. 12. 20. 5:50
JÁVOR Benedek
Karácsony Gergely párttársa EP-képviselőként is harcos kritikusa volt a kormánynak Fotó: MTI/Európai Parlament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január elsején foglalja el hivatalát Jávor Benedek (Párbeszéd) a főváros brüsszeli irodájának az élén – tudta meg lapunk a balliberális politikus egyik leendő munkatársától. Forrásaink szerint az iroda működését és Jávor fizetését is a főváros fizeti, közpénzből.

A volt EP-képviselőt párttársa, Karácsony Gergely főpolgármester azért nevezte ki posztjára, hogy az unió Régiók Bizottságánál lobbizzon, a testület ugyanakkor nem köteles figyelembe venni a delegátusok véleményét, így erősen kérdéses, megtérül-e valaha az a pénz, amit Jávorra és irodájára költenek Karácsonyék. Pozíciója ugyanakkor lehetőséget teremt arra, hogy a magyar kormány lejáratásán dolgozzon.

Karácsony Gergely párttársa EP-képviselőként is harcos kritikusa volt a kormánynak
Fotó: MTI/Európai Parlament

– Az önkormányzati választások óta nem láthattunk még konkrét lépéseket a fővárosi vezetés részéről, viszont annál több látszatintézkedés történt, és nem fejezték még be a pozícióosztogatást sem – jelentette ki lapunknak Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője.

Szavai szerint ebbe a mintába tökéletesen beleillik Jávor Benedek kinevezése is a főváros brüsszeli irodájának élére: a májusi európai parlamenti választáson csúfos vereséget szenvedett MSZP–Párbeszéd listájáról nem tudott bekerülni a volt EP-képviselő, így új elfoglaltságot kellett neki találni. – Hiába mondtak tehát véleményt az emberek a baloldali listáról tavasszal, Jávor a főpolgármester bizalmasaként mégiscsak visszakúszik Brüsszelbe: képviselni fogja a közel kétmilliós lakosságú fővárosunkat egy alig hatszázalékos erő korábbi jelöltjeként – mutatott rá az elemző.

– Az azonban tény, hogy Jávor Karácsony párttársa, így a maga abszurditásában logikus, hogy rá esett a választás. Különösen annak fényében, hogy sok érdekes kapcsolata van Brüsszelben, ahol mindig is Magyarország egyik leghangosabb kritikusa volt.

Számos olyan akcióban részt vett, amely hazánk lejáratását célozta, így szerepe volt a hazugságoktól hemzsegő Sargentini-jelentés háttértámogatásában is, amelyet természetesen aztán megszavazott, de erőteljesen lobbizott a legtisztább energia, a paksi atomerőmű bővítése ellen is – fogalmazott Párkányi Eszter. Hozzátette: mindebből arra következtethetünk, új pozícióját is az ország destabilizálásához fogja használni.

Jávor Benedek kinevezése egyébként azzal is összefügghet, hogy Karácsony és a visegrádi országok balliberális főpolgármesterei hétfőn olyan nyilatkozatot írtak alá, amely szerint közösen fognak fellépni azért, hogy az unió különítsen el több, közvetlenül hozzáférhető forrást a városoknak.

A nemzetállamok szuverenitását csorbító elképzelés először abban a kontextusban vetődött fel, hogy a migránsok letelepítése fejében kapnának forrásokat az önkormányzatok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.