Magyarország digitális téren is példaértékű modellekkel szolgál

Magyarország digitális téren is példaértékű modellekkel szolgál amellett, hogy gazdasági növekedésével az Európai Unió élvonalába tartozik – mondta Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) miniszteri értekezletét követően Párizsban.

Forrás: MTI2019. 05. 23. 13:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gion Gábor a Pénzügyminisztérium csütörtöki közleménye szerint kifejtette: az OECD legújabb kutatásai szerint a munkakörök 80-90 százalékában szükség van digitális kompetenciákra. A jövőben az ipari vállalatok mintegy 85 százaléka fogja digitalizálni a folyamatait. A digitalizáció egyre gyorsabb ütemben jelenik meg a gazdaság területein, a mikro-, kis- és középvállalatok, nagyvállalatok, illetve közintézmények egyre nagyobb arányban alkalmaznak modern informatikai és telekommunikációs megoldásokat, új technológiákat – mutatott rá.

Felhívta a figyelmet, hogy a lehetséges szabályozási és adatvédelmi kérdések már most adottak, ezekre egységes válaszokat kell adni, amelyek megfelelnek a nemzeti elvárásoknak is. Ezzel párhuzamosan a munkaerőpiaci folyamatokra szintén tekintettel kell lenni, hiszen az új technológiák ismerete és használata nélkülözhetetlenné válik a munkavállalók számára – fűzte hozzá.

Jelezte: ennek érdekében indította el a magyar kormány a Digitális Jólét Programot, a Digitális Oktatási Stratégiát és a Digitális Munkaerő Programot.

A pénzügyekért felelős államtitkár kiemelte: a digitális megoldások alkalmazásában élen jár a magyar kormány. Az egyre több digitálisan is elérhető szolgáltatás mellett a feketegazdaság elleni küzdelmet is segítik az online megoldások. Az államkasszának évente több mint százmilliárd forint bevételt biztosítanak a kormány gazdaságfehérítő eszközei, így például az online számla, az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (ekáer) és az online pénztárgép.

Gion Gábor Párizsban kétoldalú megbeszélést folytatott Lee Ho-Seunggal, a Koreai Köztársaság gazdasági és pénzügyminisztériumának miniszterhelyettesével. Találkozójukról elmondta: a visegrádi országok és Dél-Korea együttműködése dinamikusan fejlődik. A magyar kormány eddig két dél-koreai nagyvállalattal (Hankook Tire, Samsung Electronics) írt alá stratégiai együttműködési megállapodást, emellett számos további cég választja Magyarországot, hozzájárulva a munkahelyteremtéshez és a hazai gazdaság erősödéséhez.

Az egyeztetésen szó esett a magyar-koreai tudáscsere programról is, amelynek keretében az integrált pénzügyi irányítási információs rendszer hazai modelljét tanulmányozzák – tette hozzá az államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.