Magyarország történetének legnagyobb otthonteremtési programja indul

Új év, új lehetőségek a magyar családoknak, indul Magyarország eddigi történetének legnagyobb otthonteremtési programja – hangsúlyozta a családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken a Facebook-oldalán.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Facebook2021. 01. 01. 11:04
null
Novák Katalin fontosnak tartja, hogy a keresztény, jobboldali értékek képvviselve legyenek az EU-ban Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novák Katalin újévi Facebook-videójában azt mondta: az otthonteremtési programmal az a céljuk, hogy mindenkinek biztos fedél legyen a feje fölött. Azt szeretnék, hogy Magyarországon a lehető legjobb körülmények között, a lehető legnagyobb biztonságban tudják várni és nevelni gyermekeiket a családok.

Kifejtette: mostantól, január elsejétől csökkentik az új építésű ingatlanok áfáját 27-ről 5 százalékra. Ráadásul ezt az 5 százaléknyi áfát sem kell kifizetni azoknak, akik a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) is igénybe veszik az új építésű ingatlan vásárlásához.

Tehát mostantól, akik csokkal új építésű ingatlant vásárolnak vagy építtetnek, azoknak egyáltalán nem kell áfát fizetniük. Továbbá az illetéket is elengedik azok számára, akik csokkal vásárolnak akár új, akár használt ingatlant.

Szintén január elsejével bevezetik az otthonfelújítási támogatást is. Ez arról szól, hogy a saját otthon felújítási költségeit felerészben, maximum hárommillió forintig visszaigényelhetik azok, akik legalább egy gyermeket nevelnek háztartásukban.

Ráadásul ehhez február elsejétől hozzátesznek egy otthonfelújítási kölcsönt is. Ez elsősorban azoknak szól, akiknek nincs elég pénzük megfinanszírozni az otthonfelújítás költségeit. Ők igényelhetik február elsejétől az otthonfelújítási kölcsönt, ami maximum hatmillió forintos, maximum tízéves futamidőre felvehető, maximum háromszázalékos kamatozású ingatlanfedezetű jelzálogkölcsön.

Ezenfelül támogatják a többgenerációs otthonok létrehozását is – mondta Novák Katain, kifejtve: ez a tetőtér-beépítéshez nyújtott csok formájában adott támogatás. Mostantól a csok teljes összegét igénybe vehetik azok, akik egy otthon tetőterét beépítik, ahová beköltözik a fiatalok családja, vagy a még gyermekvállalás előtt álló pár, és ott saját, külön bejáratú, saját tulajdonú ingatlant hoznak létre. Ez a támogatás három gyermek vállalása esetén tízmillió forintos, két gyermeknél 2,6 millió forintos, egy gyermeknél 600 ezer forintos, vissza nem fizetendő segítséget jelent. Ráadásul két gyermeknél tízmillió forintos, nagycsaládnál 15 millió forintos kölcsön is igényelhető a csok tetőtér-beépítésre felhasznált támogatása mellé.

Ehhez képest újdonság, hogy január elsejétől ötmillió forintig visszaigényelhető az áfatartalom, ha valaki saját maga építkezik – mondta a miniszter. Tehát akik építkeznek, azokra nem az áfa elengedésének szabályai vonatkoznak, hanem ötmillió forintig visszaigényelhetik az áfatartalmat. Kiemelte azt is, hogy a közjegyzői díjat is maximálják azok számára, akik csokkal vásárolnak ingatlant.

A kormánynak az otthonteremtési programmal is az a célja, hogy Magyarországon a lehető legjobb legyen gyermeket várni és gyermeket nevelni – jelentette ki a miniszter, aki bízik benne, hogy sokan fognak élni ezekkel a lehetőségekkel.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.