Magyarország légvédelmi rakétarendszert vesz Amerikától

Magyarország légvédelmi beszerzési szerződést köt az Egyesült Államokkal. Ez a lépés tovább mélyíti a két ország közötti kiváló biztonsági együttműködést.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 12. 15:35
CORNSTEIN, David B.; BENK Tibor
Budapest, 2020. augusztus 12. David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete (b) és Benkõ Tibor honvédelmi miniszter a légvédelmi rakétarendszer vásárlásáról szóló szándéknyilatkozat aláírásán Budapesten, a minisztériumban 2020. augusztus 12-én. A dokumentum értelmében a Magyar Honvédség elfogadja az Egyesült Államok ajánlatát, és a továbbfejlesztett föld-levegõ rakéta rendszer (National Advance Surface-to-Air System - NASAMS) szükséges komponenseit az amerikai Foreign Military Sales programon keresztül szerzi be, legkésõbb 2020. szeptember 30-ig. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter és David Cornstein amerikai nagykövet bejelentette Magyarország szándékát, miszerint megköti eddigi legnagyobb védelmi beszerzési szerződését az Egyesült Államokkal.

Ezzel a lépéssel hazánk felújítja és modernizálja légvédelmi képességeit, valamint lehetővé teszi az áttérést az örökölt, jelenlegi szovjet rendszerről.

A beszerzés a világ legjobb, jól bevált légvédelmi képességét nyújtja, ami hozzájárul Magyarország és a NATO biztonságához.

Ezáltal Magyarország kötelezettséget vállal arra, hogy a Külföldi katonai értékesítési programon keresztül azon dolgozik az Egyesült Államokkal, hogy beszerezze az amerikai Raytheon Technologies cég által gyártott AMRAAM (Fejlett Középhatótávolságú Levegő-Levegő) rakétákat.

Az ügylet külföldi katonai értékesítési és közvetlen kereskedelmi értékesítési elemei együttesen mintegy egymilliárd dolláros befektetést jelentenek Magyarország biztonságának jövőjébe.

MTI/Balogh Zoltán

Nagyobb, erősebb, kifinomultabb

Az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériuma hatvan darab megnövelt hatótávolságú légvédelmi rakéta, valamint a hozzá tartozó pótalkatrészek, műszerek, oktatási anyagok és kiképzési szolgáltatások esetleges eladását hagyta jóvá Magyarország számára – írta meg lapunk még május elején. A Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség honlapjára akkor felkerült közlemény szerint az ügynökség az esetleges fegyvereladásról értesítette az USA kongresszusát. A közlemény azt is rögzíti, hogy a javasolt eladás javítja Magyarország védelmi képességét. Hozzáteszik: amennyiben létrejön az üzlet, akkor a szerződést az arizonai Tucsonban működő hadiipari vállalat, a Ray­theon Missile Systems, a rakéták gyártójának kell teljesítenie. A hazánknak szánt AMRAAM-ER új fejlesztés, a korábbi változathoz képest nagyobb és erősebb hajtóművet, kifinomultabb irányítást kapott, elsősorban repülőgépek, robotrepülőgépek és helikopterek elleni harcra alkalmas. Az első külföldi megrendelő Katar volt 2019-ben. Emlékeztetőül: a Magyar Honvédség meglévő, még szovjet eredetű, Lengyelországgal közösen hazánkban korszerűsített, üzemideje vége felé járó közepes hatótávolságú légvédelmi eszközök, a KUB-rendszer lecserélése is szerepel a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programban.

Az eseményen Benkő Tibor ismertette: a szakemberek számos országot kerestek fel, számtalan lehetőséget vizsgáltak meg, és végül úgy döntöttek, hogy az Egyesült Államok ajánlatát fogadjál el.

Kiemelte: a magyar kormány látja, hogy

a béke, amiben élünk, rendkívül sérülékeny, nemcsak a hagyományos, hanem a hibrid hadviselés tekintetében is.

Hazánk pedig eltökélt abban, hogy a legkorszerűbb, legmodernebb, leghatékonyabban alkalmazható eszközöket szerezze be – nyomatékosította.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta:

a cél, hogy olyan képességet teremtsenek, amely a magyar emberek védelmét, az egész ország érdekét szolgálja.

A tárcavezető hozzátette: a légvédelmi rendszer elsődleges célja az elrettentés, a biztonság erősítése, és a katonák kiképzését is segíti majd.

David Cornstein elmondta: most a valaha kötött legnagyobb védelmi beszerzés valósul meg Magyarország és az Egyesült Államok között, amely projekt több mint két éve kezdődött el.

A nagykövet hangsúlyozta: kívánja, hogy

Magyarország mindig maradjon a béke szigete, és soha egyetlen rakétát se kelljen háborús helyzetben kilőnie.

Az amerikai nagykövetség az eseményen kiosztott sajtóközleményében kiemelte: elismerés illeti a magyar kormány erős elkötelezettségét az iránt, hogy Magyarország haderejének modernizálását a világ legfejlettebb közepes hatótávolságú légvédelmi rendszerének beszerzésével folytassa, ami növeli az ország képességét mind a kollektív, mind az önvédelemre. Továbbá örömmel tekintenek a projekt által végezendő közös munkára Magyarországgal, és örömmel várják a hosszú távú stratégiai partnerség további erősödését.

Ez a beszerzés tovább mélyíti a két ország közötti kiváló biztonsági együttműködést. Ez, illetve a 2019-ben tető alá hozott védelmi együttműködési megállapodás (DCA) az elmúlt évek olyan jelentős eredményeit jelentik, amelyek javítják mindkét ország és a térség hosszú távú biztonságát.

Elismerés a NATO-tól

Magyarország csatlakozása, 1999 óta példátlan fordulat érik hazánk megítélésében a NATO-ban – értesültünk katonapolitikai forrásból. A Nyugaton gyakran, legtöbbször igaztalanul biztonsági potyautasnak csúfolt Magyarország annak köszönhetően kezd rácáfolni korábbi kétes hírnevére, hogy kézzelfoghatóvá válnak a 2016-ban elindított honvédelmi- és haderőfejlesztési program eredményei. A haderőfejlesztés először teszi lehetővé, hogy az Észak-Atlanti Szövetségnek tett vállalások ténylegesen teljesüljenek is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.