Már a baloldali ellenzék sem gördít akadályokat a centrumkórház elé

Ha reális lehetősége adódik, leállítja a Dél-budai Centrumkórház beruházását, és helyette a Szent Imre-kórházat fejleszti – fogadkozott még októberben László Imre, a Gyurcsány-párt egészségpolitikusa, Újbuda polgármestere. A politikus most visszavonulót fújt.

Magyar Nemzet
2019. 11. 20. 5:50
null
Látványterv a Dél-budai Centrumkórházhoz, amely több mint egymillió ember ellátásáért lesz felelős Forrás: DBC

Ha reális lehetősége adódik, leállítja a Dél-budai Centrumkórház beruházását, és helyette a Szent Imre-kórházat fejleszti – fogadkozott még októberben László Imre, a Gyurcsány-párt egészségpolitikusa, Újbuda polgármestere. A politikus most visszavonulót fújt.

A Demokratikus Koalíció (DK) nem ellenzi a dél-budai szuperkórházat, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy az egészségügyre fordított összegeket racionálisan és hatékonyan használják fel – mondta tegnap László Imre (DK) XI. kerületi polgármester. Ugyanő október végén még pazarlónak és feleslegesnek tartotta a centrumkórház létrehozását. Akkor kijelentette: ha reális lehetősége adódik, leállítja a beruházást, és helyette a Szent Imre-kórházat fejleszti. Mint mondta, a főpolgármesterrel, Karácsony Gergellyel karöltve le szeretne ülni tárgyalni a kormánnyal, hogy jóval kevesebbe kerüljön a kórházfejlesztés, mint az eredeti tervek szerint.

A szuperkórház tervét kezdettől fogva ellenző László Imre egyébként a Gyurcsány-párt egészségpolitikusa, aki korábban több esetben is követelte a kormánytól az egészségügy fejlesztését, a fővárosi kórházak modernizációját.

Az önkormányzati kampányban szexuális zaklatással megvádolt polgármester tegnap ehhez képest már visszakozott, szerinte a kormány rá és Karácsony Gergely főpolgármesterre hivatkozva azt a látszatot kelti, mintha miattuk kellene leállítani a kerület Dobogó városrészébe tervezett szuperkórház beruházását, amelyből – egyébként – még egyetlen kapavágás sem valósult meg. „Mi soha nem mondtuk, hogy nem kell ez a kórház […], polgármesterként nincs is beleszólásom, de támogatom” – hangsúlyozta a DK-s politikus. László Imre ugyanakkor rámutatott arra is, hogy a tervek szerint a szuperkórház 250 milliárd forintba kerül, ezt az összeget pedig racionálisabban is fel lehetne használni, például ötvenmilliárdból a Szent Imre-kórház sokprofilú intézménnyé válhatna, kétszázmilliárdból pedig a jelenleg méltatlan körülmények között működő Szent János-kórház területén épülhetne egy minden igényt kielégítő új budai egészségügyi központ.

Látványterv a Dél-budai Centrumkórházhoz, amely több mint egymillió ember ellátásáért lesz felelős

Fotó: DBC

Lapunk korábban megírta: az 1,2 millió ember ellátásáért felelős Dél-budai Centrumkórház (DBC) a tíz év alatt hétszázmilliárd forint forrásból gazdálkodó Egészséges Budapest program segítségével épülne fel a XI. kerületben, az M1-es és M7-es autó­pálya közös szakasza mellett. Bedros J. Róbert, a DBC miniszterelnöki megbízottja korábban lapunknak úgy fogalmazott, a leendő centrumkórház nem lehet meg a legmagasabb színvonalú géppark és informatikai eszközök nélkül, hiszen ezek segítik a betegségek elleni küzdelmet, lerövidítik a betegutakat és a gyógykezelések időtartamát is.

Bedros J. Róbert arról is beszélt, hogy a jelenleg zajló egészségügyi reformnak, a fővárosi kórházfejlesztéseknek és a centrumkórház létrehozásának köszönhetően nemcsak külföldről, de a bizonytalan státusú magánszolgáltatóktól is mind többen térnek majd vissza a magyar közegészségügybe. – Bár a Dél-budai Centrumkórház jelenleg a tervezésnél tart, de már most érkeznek a megkeresések a hazai és a külföldi kollégáktól, akik szeretnének az egészségügy zászlóshajóján szolgálni – fogalmazott.

– A legmodernebb gépek, a csúcstechnológia sem képes pótolni az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók gondoskodását és figyelmét. A gyógyítás középpontjában mindig az ember áll majd – fejtette ki a Magyar Nemzetnek. Hozzátette: a magyar egészségügy történetében még nem volt ekkora zöldmezős beruházás, ráadásul a kitűzött határidő is rövid, a projekt irányítója néhány hónap múlva már alapkőletételt tervez, és öt éven belül át szeretné adni az új intézményt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.