Már több mint négyezer kismamának segített a bölcsődei támogatás

A bölcsődei támogatásoknak köszönhetően az elmúlt tíz évben javult a kisgyermekes édesanyák foglalkoztatottsági mutatója. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint a kismamák munkába állásához elengedhetetlen, hogy gyermekeik napközbeni ellátásáról könnyen elérhető módon tudjanak gondoskodni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 09. 11:59
null
A rugalmas foglalkoztatás mellett jut idő a kicsik nevelésére is Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minisztérium közleménye kiemeli, hogy a programban biztosított lehetőséggel az elmúlt másfél évben már több mint négyezren éltek. Az országos szinten rendelkezésre álló közel nyolcmilliárd forintos keret összesen akár hétezer kismamának jelenthet segítséget.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár ismertette, hogy

a kormány intézkedéseinek eredményeként a világjárvány kitöréséig folyamatosan javult a kisgyermekes nők munkaerőpiaci helyzete.

A hatévesnél fiatalabb gyermek nevelése mellett kereső tevékenységet végző nők száma tíz év alatt ötödével nőtt – hangsúlyozza a tájékoztató.

– A kormány folyamatosan dolgozik a három év alatti gyermekek napközbeni felügyeletét segítő intézményrendszer fejlesztésén, a bölcsődék és bölcsődei férőhelyek számának a növelésén. A munkahelyi vagy családi bölcsődei díjhoz nyújtott anyagi támogatás a keret kimerüléséig, de legkésőbb 2022 nyaráig nyújt átmeneti segítséget a magyar családoknak.

A legfeljebb havi negyvenezer forint támogatást azok a munkába visszatérő szülők kaphatják, akik gyermeküket a munkavégzés idejére nem önkormányzati fenntartású, hanem családi vagy munkahelyi bölcsődében helyezik el

– tájékoztatott az államtitkár.

A húszhetesnél idősebb gyermeket nevelő szülők akkor vehetnek részt a programban, ha olyan településen vagy kerületben élnek, ahol nincs önkormányzati fenntartású bölcsődei ellátás, vagy az igénylők száma meghaladja a rendelkezésre álló férőhelyeket, emellett van bankszámlájuk, és hozzáférnek az ügyfélkapuhoz.

Egy szülő több gyermek után is részesülhet támogatásban. Ha a gyermek elhelyezéséért fizetett díj negyvenezer forintnál kevesebb, akkor a támogatás összege megegyezik a bölcsődei díj havi összegével, ha több, akkor a szülőknek csak a különbözetet kell megfizetniük.

A támogatás iránti kérelmet a szervezet honlapján kifejezetten erre a célra létrehozott felületen keresztül a Magyar Államkincstárhoz kell benyújtani – ismertette a minisztérium közleménye.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.