Március eleje óta képtelen döntéseket hozni a zuglói önkormányzat képviselő-testülete

Karácsony Gergely vagy tudatlan, vagy szándékosan félrevezeti a közvéleményt számos, a fővárossal kapcsolatos ügyben, például a behajtási díj kapcsán — hangsúlyozta Tarlós István főpolgármester. Zugló polgármestere közben a kerületében sem tud megbirkózni a feladatokkal, a helyi képviselő-testület március eleje óta döntésképtelen, legközelebb április 29-én próbálkozhatnak a képviselők a kerületi ügyek megoldásával.

2019. 04. 20. 7:18
null
A polgármester ismét csődöt mondott Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – szögezte le Tarlós István csütörtökön a Budapestinfón, hozzátéve: az ügyben még nem született döntés.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kérdésről, mivel uniós határozat és jogérvényes szerződés, nem lehet népszavazással dönteni, mint ahogy azt Karácsony Gergely, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje felvetette.

A polgármester ismét csődöt mondott
Fotó: Mirkó István

– Ez vagy egy egészen alapvető tudatlanság, vagy szándékos félrevezetés – fogalmazott Tarlós István. Azt is kijelentette: szeretné, ha a fővárosban egységes lenne a parkolási rendszer, a főváros most a kerületek kérésére jelöli ki a fizetős zónákat. Azt is elmondta, hogy ha még egyszer meghallja a kerületektől, hogy a főváros dönt a fizetős zónákról, beterjeszt egy javaslatot, hogy mindenhol 0 forint legyen a parkolás.

A főpolgármester reagált arra is, hogy Karácsony Gergely szombati kampány­indító rendezvényén arról beszélt: soha nem volt ennyi patkány a városban, mint most. Tarlós István emlékeztetett arra, hogy 2017 májusában 1,3 milliárd, 2018 decemberé­ben pedig újabb 647 millió forintot biztosított a Fővárosi Közgyűlés a patkányirtásra, aminek eredményeként negyedére csökkent az észlelések száma. Tarlós István megjegyezte: Karácsony Gergely egyik szavazásnál sem volt jelen.

Közölte, a Főkert vezérigazgatójától kért egy statisztikát, hogy hasonlítsák össze, „mit művel Zuglóban a fanyűvő főpolgármester és a környezetvédelem királya, Zugló ­polgármestere”.

– Az adatok szerint főpolgármesterként több fát ültettem Zuglóban, mint három év alatt a kerületi polgármester – jelezte. Hozzátette: a jelentés szerint a XIV. kerület egyetlen zöldfelületi beruházása is csúszásban van. A főpolgármesteri babérokra törő Karácsony Gergely vezette Zuglóban nemcsak a parkfelújítás van csúszásban, hanem a kerület ügyeiben döntő képviselő-testület üléseit sem sikerült március eleje óta megtartani.

A csütörtökre összehívott rendkívüli testületi ülés már az elején elvérzett: a polgármester napirendcserét javasolt, amit a testület nem támogatott, sőt hosszas vita után a napirendi pontokat sem.

Számos kérdés mellett a Fidesz által kezdeményezett, a kerületnek milliárdos veszteséget okozó parkolási rendszert vizsgáló bizottság felállításáról sem sikerült dönteni, és arról sem, hogy az önkormányzat vegye saját kézbe a parkolás üzemeltetését. Karácsony Gergely az ülés után megint azt hangoztatta, hogy szerinte Zuglóban nyereséges a fizetős parkolás, miközben egy MSZP-s javaslat alapján mintegy 200 millió forintért 76 újabb parkolóórát szerelne fel a kerületben az a cég, amely a korábbi, visszaélésgyanús üzletet is egyedüli pályázóként elnyerte.

A Magyar Nemzet azt is megtudta, hogy legközelebb április 29-ére hívta össze a polgármester a képviselő-testület rendkívüli ülését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.