Másodfokú riasztásokat adtak ki zivatarveszély miatt – van ahová már lecsapott a vihar

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzése szerint a nap folyamán Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lehetnek másodfokú riasztások.

Forrás: MTI2019. 06. 27. 13:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több északkeleti járásra másodfokú riasztásokat adott ki zivatarveszély miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön, kora délután. Az érintett járásokban a következő órákban kialakulhatnak olyan zivatarok, amelyeket károkozó szél, illetve nagyméretű jég kísérhet.

A meteorológiai szolgálatnak a távirati irodához eljuttatott veszélyjelzése szerint a nap folyamán Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lehetnek másodfokú riasztások.

Több mint hetven településen nincs áram Szabolcs-Szatmár-Beregben

A csütörtöki vihar miatt több mint hetven Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen nincs áramszolgáltatás – közölte az E.ON szóvivője az MTI-vel. Varga Ivett elmondta: jelentős károkat okozott a vihar az áramhálózatban, az erős szél több településen villanyoszlopokat tört ki és elektromos vezetéket szakított le. A városok közül Kisvárdán, Mátészalkán, Nagyecseden, Vásárosnaményban és Dombrádon, a kisebb községek közül például Kocsordon, Ajakon, Ófehértón és Bátorligeten nincs áram. Egy-egy hálózati szakasz több pontján keletkeztek károk, amelyek kijavítására a szolgáltató a szomszédos megyékből csoportosít át szakembereket, és szerződéses partnereket is bevon a kármentesítésbe – tette hozzá Varga Ivett.

Emellett továbbra is figyelmeztetnek a hőség miatt. A fővárosban, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében másodfokú, a többi megyében elsőfokú a hőség miatt kiadott figyelmeztetés.

Azt írták: délutántól egy hidegfront hatására elsősorban az északkeleti, keleti megyékben, illetve a Nyugat-, Délnyugat-Dunántúlon alakulhatnak ki intenzív zivatarok, amelyek környezetében viharos széllökés, jégeső és lokálisan felhőszakadás előfordulhat. Keleten heves zivatarra is van esély, amelyekhez kisebb területen 90-100 kilométer/óra feletti széllökés, valamint nagy méretű (2 centiméter átmérőnél nagyobb) jég is társulhat.

Az északkeleti tájak kivételével várhatóan 25-27 fok felett alakul a napi középhőmérséklet. A maximumok többnyire 31 és 36 fok között alakulnak. Késő estére 20 és 28 fok közé csökken a hőmérséklet.

Abaújban fák dőltek az útra

Abaúj térségére is lecsapott a szélvihar csütörtök délután, több helyen fa dőlt az útra – tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a távirati irodát.

Dojcsák Dávid közölte: a kidőlt fák adják a legtöbb munkát a tűzoltóknak.

Gönc és Hidasnémeti között, valamint Encs térségében láncfűrésszel távolítottak el az útról fákat. Abaújváron hétméteres, Sárazsadánynál, a 37-es úton pedig tizenöt méteres fa dőlt ki. Hidasnémetiben egyszerre három fa volt az úttesten.

Kisvárda és Pátroha között több helyen fák dőltek a felsővezetékre, illetve Ajak megállóhelynél a vihar az egyik vágányra döntötte a kerítést, ezért ott szünetel a forgalom. A záhonyi vonal távolsági vonatainál 60-120, esetenként 120-180 perccel lehet hosszabb a menetidő.

Nyírgelse és Nyírbátor, valamint Fehérgyarmat és Kocsord között szünetel a forgalom, mert fa dőlt a vágányra. A Debrecen-Fehérgyarmat szakaszon 60-90 perccel hosszabb lehet a menetidő.

Abaújszántó és Hidasnémeti között a lezúduló eső elmosta a vágányt, szünetel a forgalom.

A Miskolc-Hidasnémeti vonalon biztosítóberendezési hiba miatt 20-40 perccel hosszabb a menetidő. Novajidrány és Hidasnémeti között dolgoznak a helyreállításon a szakemberek.

Görögszállás és Rakamaz között meghibásodott a biztosítóberendezés, ezért ezen a szakaszon lassabban közlekednek a vonatok. A szakemberek megkezdték a hiba elhárítását. Ez idő alatt a Miskolc-Nyíregyháza vonalon utazóknak 15-25 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk – fejtették ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint a nap folyamán az egész országban várhatók zivatarok. Hevesebb kísérőjelenségekre, viharos szélre, nagyobb méretű jégre, felhőszakadásra, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kell készülni. Ezekben a megyékben másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

1,5 milliárd forint kárt okoztak eddig a júniusi viharok

Június közepének viharos időjárása miatt a biztosítókhoz eddig több mint 16 500 bejelentés érkezett, a már kifizetett és a becsült kár összege meghaladja a 1,5 milliárd forintot – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) az MTI-vel, csütörtökön.

Jelezték: a június 15-23 közötti időszakban legjellemzőbb károk a tetőszerkezet megrongálódása, beázás, jégverés, villámcsapás, előtetők megrongálódása, néhány esetben pedig árvizek voltak.

A viharos időszak miatt sok kárbejelentést kaptak a biztosítók Jász-Nagykunból, Bács-Kiskunból, Csongrádból, Baranyából, Borsodból, Hevesből, Tolnából, Szabolcs-Szatmárból, Pest megyéből, illetve a településeket nézve Budapestről, Komlóról, Pécsről, Nyíregyházáról, Nagyvisnyóról, Bogácsról, Kecskemétről, Miskolcról, Szentesről és Zombáról.

A Mabisz közölte: az elmúlt évek tapasztalatai alapján a júniusi szélsőséges időjárás nem kirívó, tavaly a június 1-15 között a biztosítókhoz 18 500 bejelentés érkezett, akkor a kárigények becsült összege megközelítette a 2 milliárd forintot. Az elmúlt évben a társaságok a május-augusztus közötti, a tapasztalatok szerint kiemelten viharos időszakban mintegy 3,2 milliárd forintot fordítottak a lakásbiztosítással rendelkező ingatlantulajdonosok kártalanítására.

A közleményben kitértek arra: az első nyári hónap viharai idén is sok esetben villámlással párosultak, amelyek jelentős károkat okoztak, a hirtelen megnövekedett hálózati feszültség elektromos berendezéseket tett tönkre. A villámkárokra fordított összegeket a társaságok a viharkároktól külön regisztrálják. A mezőgazdaságban a jégverések okozta károkat még most összegzik – tették hozzá.

Az átlagkifizetések az egyes biztosítóknál idén hatvanezer forint környékén alakultak – jelezte a szövetség.

Közölték: a biztosítók igyekeznek 72 órán belül reagálni a bejelentésekre, szükség esetén a jelentős számú károkat elszenvedő térségekbe máshonnan átcsoportosítják kárbecslőiket. A kisebb összegű károk bejelentői azt tapasztalhatják, hogy már néhány nap alatt is rendezik igényeiket.

A Mabisz arra hívja fel a figyelmet, hogy minden nagyobb lakáskorszerűsítés után érdemes felülvizsgálni a biztosítást, nem lett-e a lakás „alulbiztosított”, azaz a szerződéses összeg elegendő lehet-e a helyreállításra avagy ingóságok pótlására egy nagyobb kár bekövetkezése esetén.

Rámutattak: a biztosítói adatoknál is jóval több kárt okozhattak a viharok a lakosságnak, hiszen nagyjából minden negyedik ingatlan nem rendelkezik biztosítással, holott az elemi károk kockázatait fedező alapbiztosítások már havi néhány ezer forintért is elérhetőek.

A Századvég májusi kutatása szerint a lakásbiztosítás a legismertebb biztosítási fajta. A kérdőíves kutatás során 800 személyt kérdeztek meg, a válaszadók több mint nyolcvan százaléka nyilatkozott úgy, hogy saját maga, illetve a vele egy háztartásban élő személyek rendelkeznek ilyen biztosítással – közölte a Mabisz.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.