„Támogatjuk a zsidó szervezeteket”

Nem tartja tisztességesnek a civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár azt, hogy a kormány zsidó közösségeket támogató politikáját egyesek a hatalommal való kollaborációként, szervilizmusként állítják be. Szalay-Bobrovniczky Vince kijelentette, hogy Magyarországon a zsidó közösség biztonságban élhet.

2020. 09. 05. 6:54
null
A Rumbach utcai zsinagógára is áldozott pénzt a kormány Fotó: MTI/Balaton József
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szalay-Bobrovniczky Vince a Heti TV Pirkadat című műsorának vendége volt, ahol kérdésre válaszolva a Mazsihiszen belüli ellentétekre reflektált. A Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Breuer Péter műsorvezető felvetésére – amely szerint a zsidó szervezetek az egymás közötti nézeteltéréseiket a médián, egész pontosan a Magyar Nemzeten keresztül vitatják meg, egyesek pedig azt feltételezik, hogy az állam közbeszólt – úgy reagált: az állam kifejezetten támogatja a zsidó szervezeteket, ennyiben szólt közbe.

„Én úgy látom, ez egyeseknek fáj, és olyan furcsa kontextusba helyezik a kormány támogatási politikáját – például a kecskeméti imaterem kapcsán –, hogy az a hatalommal való kollaboráció, szervilizmus.” Ezek a megfogalmazások a Mazsihisz elnöke részéről visszatérően jönnek, amit a helyettes államtitkár nem tart tisztességesnek. Szalay-Bobrovniczky megemlítette, hogy a kormány a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát több mint hárommilliárd forintért újította fel.

– Az mégsem minősült a hatalommal való kollaborációnak – jegyezte meg. „Ön említette – szólt a műsorvezetőhöz a helyettes államtitkár –, hogy a Magyar Nemzet foglalkozott ezzel a kérdéssel, de úgy látom, most már a Szombat nevű újság egy kicsit többet, napi szinten írogat erről.”

Szalay-Bobrovniczky Vince arról is beszélt, hogy az amerikai kormányzat alapvetően pozitívan vélekedik Magyarország tevékenységéről a zsidók kárpótlását illetően. – Magyarországon a zsidó közösség biztonságban élhet – tette egyértelművé a helyettes államtitkár.

A Rumbach utcai zsinagógára is áldozott pénzt a kormány
Fotó: MTI/Balaton József

Ismert: a Magyar Nemzet korábban a bennfentes információkkal rendelkező, Smúzoló nevű Facebook-csoport által nyilvánosságra hozott belső levelezések alapján számolt be arról, hogy Heisler András, a Mazsihisz elnöke rabbitársai előtt próbálta meg lejáratni Róna Tamást, a Rabbitestület elnökét, lényegében azért, mert korrekt, partneri viszonyt ápol a kormánnyal.

Heisler ezután a Klubrádióban lapunkat csúsztatással és hazugsággal, Róna Tamást pedig szervilizmussal és a hatalommal való kollaborációval vádolta – ezzel mintegy elismerve az általunk közölteket. A történteket Heisler András egy olyan társadalmi kísérletnek nevezte, amelyben „eldől, hogy egy ellene és a Mazsihisz ellen zajló kegyetlen, démonizáló, gyűlöletkeltő kampánnyal, eszement nyílt levelekkel és belső dokumentumok szivárogtatásával vajon mennyi idő alatt lehet lerombolni több évtized közéleti munkáját”.

Róna Tamás lapunknak adott interjújában viszont úgy fogalmazott:

„semmiképp sincs rendben, hogy egy szervezet elnöke éveken át bizonyítékok nélkül vádaskodik, s ezzel alapjaiban rombolja le azt a békés teret, amelyben a vallási szervezetnek építkeznie kellene. Ez a magatartás, miként az érzelmi befolyásoltságra való hivatkozás, nem méltó egy vezetőhöz. Heisler elnök urat ugyan négy évre választotta meg a Mazsihisz közgyűlése, ám ideje volna, hogy belássa, méltatlanná vált a közösség vezetésére.”

– Kívánom, hogy a múló napokkal többen és többen legyünk bátrak, és álljunk ki a véleményünkkel a világ elé, mert csak az összekapaszkodás és az őszinteség hozhat megtisztulást a magyarországi neo­lóg zsidóságban – jelentette ki a Rabbitestület elnöke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.