Még majdnem 900, külföldön rekedt honfitársunkat kell hazahozni

Bár diplomatáink már több mint nyolcezer embert hazaszállítottak, továbbra is szervezik a még kint rekedtek kimenekítését a koronavírus-járvány miatt vesztegzár alá került országokból. A csoportos hazatérés mellett egyénileg is megszervezik a hazatérést, mint például az Olaszországból hazajött hetvenéves C. Józsefét, aki egy hónap alatt tudta elhagyni a fertőzés sújtotta Észak-Olaszországot.

2020. 04. 08. 19:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még sok külföldön rekedt honfitársunkat kell hazahozni, számolt be a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán kedden, miután Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszterrel videókonferencián egyeztetett elsősorban a koronavírus-járvány miatti közös teendőkről. Szijjártó Péter kiemelte: szorosabbá kell tenni a V4-ek kooperációját is, még több területre kell kiterjeszteni, hogy a váratlan helyzetekben minél többször tudjanak közösen fellépni, így a nemzeti válaszok is hatékonyak lehessenek.

A magyar tárcavezető kijelentette: Budapest és Varsó is nagy erőfeszítéseket tett azért, hogy hazavigye állampolgárait a világ számos pontjáról, és ezért köszönetet mondott kollégájának, illetve a LOT lengyel nemzeti légitársaságnak, amely eddig 109 magyar hazajuttatásában segített. Hozzátette: az együttműködést fenn kívánják tartani, ugyanis bár több mint nyolcezer embert már hazaszállítottak, a külföldön rekedt magyarok száma még mindig majdnem 900 körüli.

A csoportos hazamenekítések mellett diplomatáink egy-egy külföldi vesztegzár hatálya alá került honfitársunkon is segítenek. Van, amikor ez a körülmények miatt nem megy egyik napról a másikra, sőt időnként trükkös megoldásokat is kell találniuk a hazajutásra, mivel a személyszállító repülőjáratok, a vonat-, illetve a nemzetközi buszforgalom gyakorlatilag megszűnt a kontinensen. Hosszas erőfeszítést kívánt meg például Langó Réka és hat honfitársunk hazahozatala a Francia Alpokból, ahol az ország legnagyobb síközpontjában dolgoztak és rekedtek március 17-én a járványügyi hatósági zárás miatt. Őket végül múlt pénteken a párizsi nagykövetségünk mikrobusza szállította Svájcba, a bázeli repülőtérre, ahonnan egy charterjárattal haza tudtak repülni Budapestre. Mindenki a saját lakcímére távozhatott, ám ott azonnal hatósági karanténba kerültek, ami azóta is tart. Szerencsére valamennyien tünetmentesek.

Ugyancsak tünetmentes az Alföld egyik városában, családi házába Olaszországból regénybe illó módon hazatért hetvenéves C. József, aki még januárban utazott ki Veronába az ott élő lányához és családjához, hogy az unokákat felügyelve segítse a boldogulásukat. A felesége itthon maradt. A férfi az Észak-Olaszországban villámgyorsan terjedő koronavírus miatt elrendelt vesztegzár miatt a városban rekedt. Milánói főkonzulátusunk segítségével csak április 2-án tudott onnan kiszabadulni a szigorú kijárási tilalom és a tömegközlekedés leállása miatt, de ekkor is csak némi trükk árán. A főkonzulátus engedélyt adott ki – az olasz hatóságokkal egyeztetve -, hogy C. József a lánya vezette személyautóval elautózzon Velencébe a repülőtérre, ahol még volt egy magyar rendszámú kocsi az egyik autókölcsönzőnél. C. József ezt kibérelte, az engedély szerint a lánya visszaautózhatott Veronába, ő pedig átmehetett Szlovéniába. Addig is tíz kilométerenként ellenőrizték a fegyveres katonák, rendőrök, illetve csendőrök, hogy hová tart. Szlovéniából már sima útja volt Ferihegyig, itt leadta a bérautót, majd hazatért. Közben a felesége a ház egyik felében már egy hete önkéntes karanténban volt, így C. József a ház másik felében került hatósági karanténba. Jó hír, hogy az idős házaspár tünetmentes.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.