Megállították a rendőrök a húsvéti migránsáradatot

A tizenhat szerb migrációs befogadóközpontban közel hatezer bevándorló várja, hogy a magyar határt illegálisan átlépve Európa nyugati részébe induljon. A balkáni migrációs útvonalról érkező migránsok megunták a várakozást, elfogyott a pénzük, nem tudnak többet fizetni a csempészeknek, maguk indulnak útnak.

Végh Attila
2021. 04. 06. 16:20
ORFK
2021 április 6-ai migrációs adatok Forrás: ORFK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A déli és a keleti országhatárokat védő rendőrök és honvédek április első hetében 1094 alkalommal gátolták meg, hogy határsértők a magyar–szerb határt védő határzár kerítésén átmászva, vagy azt megkerülve jogellenesen jussanak be Magyarország területére. 783 illegális bevándorlónak sikerült átjutni az államhatáron, őket a határsávban, öt-tíz kilométeres körzetben fogták el a járőrök, majd meghallgatásukat követően kiutasították őket az országból. A 2021. év 13. hetében 51 esetben kezdeményeztek büntetőeljárást határsértéshez kapcsolható jogellenes cselekmények miatt, csak a húsvéti hétvégén hét embercsempészt vett őrizetbe a rendőrség.

2021. április 6-i migrációs adatok
Fotó: Országos Rendőr-főkapitányság

Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint a legtöbb határsértést a magyar–szerb határon regisztrálták, a magyar–román és a magyar–horvát zöldhatáron, ahol nincs műszaki határzár, csak 29 határsértőt értek tetten a határvadászok az ünnepek alatt. A migrációs ügyeket elemző bűnügyi felderítés információi szerint a Szerbiából irányított embercsempészbandák igyekeztek még nagypéntek előtt útnak indítani a transzportokat. Húsvétkor csak hét embercsempész vállalkozott szállításra, a többiek valószínűleg maguk is ünnepeltek. Ám ahogyan azt a Magyar Nemzet korábban megírta, a szerb területen rekedt afgán és szír migránsok jelentős részének már elfogyott a pénze, mindent egy lapra téve akar eljutni Európa nyugati részébe, ahol már várják őket a korábban menekültügyi vagy oltalmazotti státuszhoz jutó honfitársaik.

A felderítők szerint az illegális bevándorlók útja a balkáni migrációs útvonalon Szerbiáig is legalább kétezer euróba kerülhet, innen pedig még többet kell fizetni azért, hogy a csempészek eljuttassák őket Bécsig vagy Berlinig, ahol már most is több mint kétmillió migráns él. Az embercsempészek korábban garanciát vállaltak a fuvarra, vagyis az előre kifizetett díj ellenében annyiszor próbálták meg elvitetni a migránsokat a célállomásra, míg ez nem sikerült, vagy a bevándorló meg nem elégelte a sorozatos lebukást, kiutasítást. Most már ez a garancia nincs meg, drágultak a fuvardíjak, a magyar rendőrök felderítési munkájának eredményeként pedig egyre nehezebb embercsempész álló sofőrt találni, a jelentkezők a tavalyi díjakhoz képest háromszoros árat kérnek a szállításért.

Fotó: Police.hu

Az elmúlt héten lebukott embercsempészek mindegyikét letartóztatta a bíróság. Azt a fiatal, ukrán férfit is, aki egy Olaszországból lopott Mercedesben szállított afgán férfiakat. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei április 2-án, péntek kora hajnalban az 55-ös számú főúton ellenőrizni akarták az olasz rendszámú autót és a benne utazó személyeket. A Mercedest a Készenléti Rendőrség határvadászai látták korábban a kelebiai határ közében mozogni. Mivel onnan az éjszaka több határsértési kísérletet is észleltek, rádión adták le az információkat kollégáiknak, hogy nagy valószínűséggel embercsempész ülhet az autó volánjánál.

Az embercsempész Olaszországból lopott autóját egy ház fala állította meg
Fotó: Police.hu

A Mercedest vezető sofőr a rendőröknek nem állt meg, autójával gázt adva kerülte ki a járőröket, majd lekapcsolt világítással továbbszáguldva próbált egérutat nyerni. Az egyre gyorsabban hajtó menekülő Mélykút település belterületén, egy éles kanyarban a nagy sebesség miatt kisodródott, és nekiütközött egy ház falának. A sofőr és utasai gyalogosan akartak továbbmenekülni, de a rendőrök utolérték őket.

Az ukrán férfi ellen embercsempészés bűntettének gyanúja miatt nyomozást indítottak. A rendőrök vizsgálják a baleset körülményeit, illetve azt is, hogy került a lopott jármű a férfihez. Mivel a balesetben a sofőr és az utasai megsérültek, mindannyiukat kórházba szállították. Az afgánokat az orvosi ellátás és meghallgatásuk után kiutasították Magyarország területéről. Az ukrán sofőr nagy valószínűséggel egy szervezett embercsempészbanda tagja, az autót is direkt erre a célra köthették el a bűnbandához tartozó tolvajok. Az embercsempészt április 6-án letartóztatta a bíróság, a lopás miatt keresett autót lefoglalták, a roncs sorsáról majd a sértett biztosítója intézkedik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.