Megérkezett a Clark Ádám úszódaru Budapestre

Ma is nagy erőkkel dolgoztak a búvárok, kialakították az emelőpontokat a hajóroncson. Ha sikerül sok ponton rögzíteni, 20-30 perc alatt is ki lehet emelni a hajót, ha minden optimális lesz hozzá.

Forrás: hirado.hu2019. 06. 05. 15:16
null
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkezett a Clark Ádám úszódaru az északi összekötő vasúti hídhoz, ez az a hely, ahol kiköt Budapesten, és innen megy majd tovább a Hableány mentési helyszínéhez – hangzott el az M1-en.

Ketté is törhet a hajótest mentés közben

Ma is nagy erőkkel dolgoztak a búvárok, kialakították az emelőpontokat a hajóroncson. Ha sikerül sok ponton rögzíteni, 20-30 perc alatt is ki lehet emelni a hajót, ha minden optimális lesz hozzá. Azonban a hajótest ketté is törhet a mentés közben, mivel a Hableány 70 éves, a katasztrófa okozta károsodása pedig nem ismert. A mentési munkálatokat ma már nem kezdik el.

Ha kiemelték lehetséges, hogy maga is el tud hajózni, de ha nem, akkor uszályokkal viszik egy ellenőrzési pontra – mondta korábban az M1 helyszíni tudósítója.

Fotó: Kurucz Árpád

A Margit híd egyik pillérénél kialakított ponton hídon megjelentek katonák, TEK és katasztrófavédő szakemberek. A roncs felett végeznek méréseket, ha minden jól megy, ma is lemerülnek a búvárok – tudósított a Margit híd közeléből délelőtt Joó Ferenc.

Sikeresen átjutott a komáromi vasúti híd alatt a daru

A komáromi vasúti híd alatt sikeresen átjutott az úszódaru, amely reggel fél hétkor indult el Komáromból. Ez volt útvonalának egyik legkritikusabb része a Margit híd mellett, ahol a legkevésbé fér el – ezért kellett várni a Duna apadására. A speciális úszódaru leengedett gémmel 50 m hosszú és 20 m széles, 2006-os átépítése óta 200 tonna teherbírású, ezzel a legnagyobb ilyen jármű Közép-Európában – hangzott el az M1-en.

A Clark Ádám az esztergomi Mária Valéria híd alatt is problémamentesen jutott át. Az úszódaru óránkénti 11-12 kilométeres sebességgel halad Budapest felé, addig nem kell kikötnie és a többi híd alatt könnyűnek ígérkezik az átjutása. Kissé emelkedett a Duna vízszintje az elmúlt pár órában, ami viszont segíti a mentést – közölte az úszódarun utazó Joó Csaba, az M1 tudósítója.

Fotó: Kurucz Árpád

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.