Megerősítették: nőni fog a migrációs nyomás

Az illegális bevándorlásra összpontosító bűnügyi felderítés információi szerint a szerb területen gyülekező migránsok közül sokan azt hiszik, a tranzitzónák után a déli határszakaszt záró kerítést is megszüntethetik. Újra szervezett csoportokban kísérlik meg a határsértést, ami egyértelműen azt bizonyítja, embercsempészek kalauzolják őket.

Magyar Nemzet
Forrás: police.hu2020. 06. 05. 13:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A naptári nyár első öt napján 642 illegális migránst fogtak el a rendőrök. Csak a pünkösdi hosszú hétvégén 430 migránst tartóztattak fel a határt védő rendőrök és katonák, valamint nem volt olyan határszakasz, ahol ne próbálkoztak volna az illegális bevándorlók.

A határsértők nagy többsége szír, iraki és afgán állampolgárnak vallotta magát. A jogellenesen az ország területére bejutott külföldiek között mindössze hat nő volt, egy asszony a gyermekével lépte át tilosban a zöldhatárt. Ártándnál egy olyan férfit is elfogtak a határrendészek, aki ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, Csanádpalotánál pedig egy román embercsempész is horogra akadt, a 32 éves férfi hét szír menekültet akart autójával magyar területre szállítani.

Egyre többen vannak, akik nagyobb, tíz főt meghaladó csoportokba verődve kísérlik meg az illegális határátlépést. Pünkösdkor a legnagyobb ilyen csoport 38 fős volt, nyolc olyan csapat akadt fent a rostán, ahol 12-25 fős létszámban, együtt próbálkoztak a migránsok, 16 esetben 5-9 fős, kis csapatokat tartóztatott fel a rendőrség. Ezeket a csoportokat egészen biztosan szervezett embercsempészek irányították, akiknek az illegális migránsok 200-1000 eurós összegeket fizetnek az átjutásért. A rendőrség bűnügyi felderítőinek információi szerint a szóbeli szerződés nem csak egy próbálkozásra érvényes, vagyis a szerb vagy román területre visszatoloncolt migránsok újra jelentkezni fognak az embercsempészeknél, akik újból megpróbálkoznak a kifizetett szolgáltatás teljesítésével. A belső, mélységi ellenőrzés (a határrendészek az ország belsejében is figyelik az embercsempészésre alkalmas, zárt kisteherautókat, a nagyobb csoportban bóklászó „ kirándulókat ”) fontossága újból beigazolódott, több nagyobb létszámú csoportnak sikerült az ország nyugati részébe is eljutnia, őket akkor fogták el, amikor éppen Ausztria irányába indultak.

Az illegális bevándorlással foglalkozó nyomozók információi szerint a még a koronavírus miatt elrendelt kijárási tilalom idején Szerbia területén rekedt, illetve az azóta oda érkező migránsok félreértelmezik az Európai Bíróság határozata alapján megszüntetett tranzitzónákra vonatkozó rendelkezéseket. Az elfogott illegális bevándorlók közül többen is úgy nyilatkoztak, azt a hírt kapták (vélhetően az embercsempészektől is), hogy a déli határon a műszaki határzárat, a kerítést is le kell majd bontania Magyarországnak, így könnyebb lesz majd bejutni az Európai Unió területére. Az egyértelmű, hogy az illegális bevándorlók tovább akarnak menni, hiszen a június első öt napján elfogott határsértő egyike sem adott be menekültügyi státuszra vonatkozó kérelmet a magyar hatóságoknál. A fals információk terjedéséből viszont arra lehet következtetni, hogy megint megnőhet az illegális határátlépések száma, vagyis a déli határszakaszt védő és a belső, mélységi ellenőrzést végrehajtó magyar rendőrök és katonák figyelme nem lankadhat egy percig sem, mert forgalmasnak ígérkezik a nyár a déli határ mentén.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is megerősítette a június 4-i online Kormányinfón, hogy a következő hónapokra szóló migrációs előrejelzések többsége negatív. A jelenlegi közel-keleti és balkáni geopolitikai helyzet elemzései alapján várható jelentős migrációs nyomás miatt az elmúlt hónapokhoz képest nagyságrendekkel több katona és határvadász rendőr teljesít szolgálatot a magyar határon, illetve az egyéb, illegális migráció kiszűrésével foglalkozó egységekben, ellenőrző pontokon. Az illegális bevándorlás megállítása érdekében a kormány biztosítja a déli országhatárt védő állomány szolgálatának technikai hátterét.

Mélységben buktak

Az Ajkai Rendőrkapitányság és a Devecseri Rendőrőrs munkatársai június 5-én 4 óra 5 perckor a 8-as számú főúton, Ajka és Devecser között a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nemzetközi bűnözés elleni főosztály nyomozóinak közreműködésével állítottak meg egy magyar rendszámú Opelt, valamint egy osztrák honosságú Audi személygépkocsit, amelyek Ausztria felé haladtak. A sofőrökön kívül az Opelben négy, az Audiban pedig egy férfi utazott, akik jogszerű tartózkodásukat nem tudták hitelt érdemlően igazolni, valamennyien szír állampolgárnak vallották magukat. Kihallgatásuk során elárulták, embercsempészek juttatták át őket jogellenesen Magyarországra a déli határszakasz, műszaki zár nélküli román oldaláról, és egészen elfogásukig sikerült kijátszaniuk a mélységi ellenőrzést végző rendőröket. A két járművezetőt, valamint az öt utast a rendőrök elfogták. A határsértőket Gyula közúti határátkelőhelyre szállították, ahol a dublini egyezmény értelmében a román hatóságok átvették és Románia területére beléptették az illegális bevándorlókat. A sofőrök ellen embercsempészet gyanúja miatt büntetőeljárás indult. A rendőrség nagy erőkkel figyeli az Ausztria felé vezető utak forgalmát, kockázatelemzéssel szűrve ki azokat az autókat, amelyekben embereket csempészhetnek. A mélységi ellenőrzések a statisztikai adatok szerint rendkívül sikeresek.

Meglett a fuvaros

Huszonöt pakisztáni és bangladesi illegális bevándorlót szállító embercsempészt állítottak elő a rendőrök az M1-es autópályán június 3-án. A férfi előző nap Szilsárkány közelében, a 86-os főút mellett rakta ki az autójából a bevándorlókat, majd elhajtott, autóját a forgalomfigyelő kamerák segítségével azonosították, majd a sztráda Komárom-Esztergom megyei szakaszán elfogták.

A migránsokra környékbeli autósok figyeltek fel, értesítették a rendőröket, akik elől az úttest melletti búzatáblában akartak elbújni a csoport tagjai. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai azonosították az embercsempész járművét, majd magát a sofőrt is, a 25 éves H. Orbánt elfogták, embercsempészet bűncselekményének elkövetésével gyanúsítják.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.