Megfékeznék a joggal való visszaélést

Kormányhatározat született a börtönkártérítések kifizetésének azonnali felfüggesztéséről, a következő hetekben felülvizsgálják a szabályozást is – jelentette be az igazságügyi államtitkár. Völner Pál szerint véget kell vetni a börtönbiznisz jelentette joggal való visszaélésnek.

Magyar Nemzet
2020. 01. 20. 8:48
null
A hazai valóságtól elrugaszkodott fogvatartási szintet követel a strasbourgi bíróság Fotó: Kurucz Árpád

Kormányhatározat született a börtönkártérítések kifizetésének azonnali felfüggesztéséről, a következő hetekben felülvizsgálják a szabályozást is – jelentette be az igazságügyi államtitkár. Völner Pál szerint véget kell vetni a börtönbiznisz jelentette joggal való visszaélésnek.

A kormány álláspontja szerint elfogadhatatlan, hogy a bűncselekmények áldozatai nem kapnak kártérítést, az elkövetők viszont igen – nyilatkozta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára tegnap a Kossuth rádióban. A politikus szerint be kellene látnia a strasbourgi bíróságnak, hogy ők vannak az emberekért, nem pedig a deviáns kisebbségek igényeit kellene érvénye­síteniük.

Völner Pál úgy vélekedett, hogy a bírósági gyakorlatban vissza kellene térni a valóság talajára, és megállítani a Soros-szervezetek által generált örökös jogkiterjesztési folyamatot. A kormány a börtönbiznisz megállításának első lépéseként azonnali hatállyal felfüggeszti a kártérítések kifizetését. Völner Pál az MTI-nek hangsúlyozta, Orbán Viktor miniszterelnök pénteki bejelentésének megfelelően már a hivatalos kormányhatározat is megszületett. Az elkövetkező napok, hetek feladataival kapcsolatban arról beszélt, hogy a szaktárca felülvizsgálja a szabályozást, és annak eredményéről tájékoztatja a kormányt, várhatóan már a heti kormányülésen.

Az államtitkár a fogvatartási körülményekről is beszélt, kifejtve, hogy az elmúlt évek börtönépítései révén négyzetméterekben már egyre jobban áll Magyarország, és a komfort is javult, ezért folyamatosan szűkül a jogalapja a nem megfelelő elhelyezésre hivatkozó kártérítési igényeknek. Völner Pál kifejtette, hogy a beadott kereseteknek hólabda hatása van, így egyre több esetről és egyre nagyobb összegekről van szó. – A nyugat-európai sztenderd szerint akarják nemcsak a magyarországi, hanem az oroszországi, az olaszországi vagy épp a romániai börtönviszonyokat is szabályozni – vélekedett az államtitkár, hozzátéve, hogy Magyarországon sem mindenki lakik apartmankörülmények között, ezért egy olyan elvont szintet kíván meg a strasbourgi bíróság, ami a való élettől teljesen elszakadt.

A hazai valóságtól elrugaszkodott fogvatartási szintet követel a strasbourgi bíróság
Fotó: Kurucz Árpád

– Elfogadhatatlan, hogy az áldozatok nem kapnak kártérítést, az elkövetők viszont igen, ezért, ha tudnak egy áldozati igényről, azt le tudják vonni ebből az összegből.

Abba az irányba kellene elmenni, hogy az elkövető ebből rendezze a közüzemi tartozásoktól kezdve az összes megítélt bírósági, hatósági vagy adótartozást, követelést, illetve a bűnügyi költségeket – vélekedett Völner Pál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.