Megjelent az influenza elleni ingyenes oltást biztosító határozat

A koronavírus kimutatására szolgáló vizsgálattal összefüggő többletkiadások fedezetének biztosításáról is döntött a kormány.

Forrás: MTI2020. 10. 01. 22:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjelent a teljes lakosság ingyenes influenza elleni védőoltását biztosító kormányhatározat a Magyar Közlöny csütörtöki számában.

E szerint a koronavírus-világjárvány magyarországi terjedésének megelőzése érdekében az RT-PCR módszerrel végzett SARS-CoV-2 kimutatására szolgáló vizsgálattal összefüggő többletkiadások fedezetének biztosításáról is döntött a kormány.

Ennek értelmében Varga Mihály pénzügyminiszternek – Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere bevonásával – gondoskodnia kell a járványügyi intézkedések keretében a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által kijelölt laboratóriumokban elvégzett, más forrásból nem finanszírozott SARS-CoV-2 kimutatására szolgáló vizsgálatok (mintavételenként 2500 forint és laboratóriumi vizsgálatonként 17 ezer forint) fedezetének biztosításáról.

Orbán Viktor miniszterelnök szeptember 11-én a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt arról, hogy az influenza elleni oltást mindenki ingyenesen kaphatja. Jelezte továbbá: rövid időn belül szeretné elérni, hogy hatósági árassá váljanak a koronavírustesztek.

Október közepétől elérhető az ingyenes influenzaoltás

– A kormányülésen először a vírushelyzettel foglalkoztunk, a magyar fertőzöttségi számok Európa középmezőnyében vannak, ám a legjobban védekező országok között van hazánk – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtök délelőtti Kormányinfón. Azt is közölte: az eddig meghozott szabályokat fenn kell tartani, a határzárat egy hónapra meghosszabbítja a kabinet.

– A maszkviselés kötelezettségét, a kórházakban a látogatási tilalmat fenntartjuk, az iskolákban megkezdődött a testhőmérséklet-mérés, október közepétől elérhető lesz az influenzaoltás is – sorolta a miniszter, azt is hangsúlyozva: az országnak működnie kell. Legfontosabbnak a munkahelyvédelmet nevezte. Szavai szerint négy és fél millió fölötti a dolgozók száma, s 1,4 millió munkahely megőrzéséhez járult hozzá a kormány. Hozzátette: a magyar gazdaság lassulni fog, de az uniós átlagánál kisebb mértékben. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az ingyenes influenza elleni oltás részleteivel kapcsolatban elmondta, hogy 1,3 millió szérumot osztanak szét idén. Arról is tájékoztatott, hogy az óvodákban is lesz testhőmérséklet-mérés, hőkapukat olyan iskolában helyeztek el, ahol egy bejáraton négyszáz tanuló mehet be.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre elmondta: az operatív törzs azt a feladatot kapta, hogy dolgozzon ki egy oltási tervet. A háziorvosok szakmailag eldöntik, ki oltható be, és ki az, aki nem. Egyenlőre nincs hír arról, hogy a tünetmentes koronavírus-fertőzöttekre káros lenne az oltás, de ha bármilyen kombinációban ártalmas lenne, akkor erre is lesz iránymutatása az operatív törzsnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.