Megtartották a mandátumot

Érdektelenségbe fulladt a tulajdonképpen tét nélküli időközi választás Dunaújvárosban, amelyet alacsony részvétel mellett Kálló Gergely (Jobbik), a balliberális pártok országgyűlési képviselőjelöltje nyerte meg. A második a függetlenként, de a Fidesz–KDNP támogatásával induló Molnár Tibor lett. A választókörzet képviseletében így nem történt lényegi változás, hiszen ott tavaly is az ellenzék szerzett mandátumot.

2020. 02. 17. 6:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A balliberális pártok jelöltje, a jobbikos Kálló Gergely nyerte a tegnapi időközi országgyűlési képviselő-választást Fejér megye 4-es egyéni választókerüle­tében, miután 92,59 százalékos feldolgozottságnál a szavazatok 58,12 százalékát szerezte meg. A második a független Molnár Tibor lett, a Fidesz–KDNP támogatásával induló politikus a voksok 35,68 százalékát kapta. A többi szavazaton Árgyelán János (Mi hazánk), Borbély József (Tempo Párt), ­Medveczki Zoltán (Zöldek) és Sürü Renáta (független) osztozott. Előzetesen Törökné Juhász Ilona is összegyűjtötte az induláshoz szükséges ajánlásokat, de a nyilvántartásba vett független jelölt csütörtökön visszalépett a megméretéstől. Mint ismert, tegnap azért tartottak időközi országgyűlési képviselő-választást a dunaújvárosi központú választókerületben, mert a 2018 tavaszán parlamenti mandátumot szerzett Pintér Tamás (Jobbik) tavaly ősszel Dunaújváros polgármestere lett. A politikus a polgármesteri szék megszerzése után lemondott 2018 tavaszán megszerzett országgyűlési képviselői mandátumáról.

Molnár Tibor, a kormánypártok támogatottja a feleségével leadja a voksát
Fotó: Dunaújvárosi Hírlap

A tegnapi, dunaújvárosi körzetben megtartott időközi választás alacsony részvételt hozott, este fél hétig csupán a szavazók 28,4 százaléka adta le voksát, míg 2018 tavaszán, az akkori megméretésen, fél órával az urnazárás előtt több mint 67 százalék élt állampolgári jogával. Már a tegnapi választás előtt sejteni lehetett, hogy a jobbikos Kálló Gergely és a független Molnár Tibor, Iváncsa polgármestere között dől el a mandátum sorsa, ennek megfelelően mindketten élénk kampányt folytattak az online térben is. A balliberális pártok jelöltje az őszi induláskor pozitív kampányt ígért, de a választást megelőző hetekben a Facebook-oldalán nagyon sokat támadta a Fideszt, és sokszor bírálta Dunaújváros korábbi polgári vezetését és a kormányt is. Többek között azt ígérte: ha megkapja a bizalmat a választáson, akkor vasakarattal küzd majd azért, hogy Cserna Gábor (Dunaújváros volt kormánypárti polgármestere) és Dorkota Lajos (korábbi Fidesz–­KDNP-s országgyűlési képviselő) és társaik kezén kattanjon a bilincs. Közben a balliberális oldal mindent bedobott, Kálló Gergely mellett kampányolt lényegében a teljes jobbikos országgyűlési frakció és egy sor baloldali politikus is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.