Kormányzati forrásból újul meg a pesti alsó rakpart

A főpolgármester mélyen hallgat a beruházáshoz folyósított kormányzati támogatásokról.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2021. 02. 12. 12:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken megjelent az Európai Uniós közbeszerzési értesítőben a Pesti rakpart Margit híd és a Parlament közötti szakaszának megújítására vonatkozó eljárás, amelyhez

a kormány még a múlt év végén a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának döntése szerint 787 millió forintot folyósított a fővárosi önkormányzatnak

– számolt be közösségi oldalán Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. Fürjes Balázs emlékeztetett: a támogatási szerződés még 2017-ben jött létre a kormány és a fővárosi önkormányzat között. A műszaki tartalmat a főváros és a kormány közös városfejlesztési fóruma tavaly rögzítette, a Városháza és a BFK azóta is szorosan együttműködött a beruházás kapcsán.

Az államtitkár hangsúlyozta: céljuk a rakpart újjáépítése és összefüggő Duna-parti sétány létrehozása, hogy végre méltó Duna-parti környezet fogadja a fővárosiakat és a Budapestre látogatókat egyaránt.

A fejlesztés elemeit ismertetve közölte:

a Kossuth Lajos tér 2014-ben megvalósult felújítása során alkalmazott arculat használatával, az Országház előtti rakpartszakaszhoz csatlakozva a Margit hídig kiépül a sétány, ezáltal a rakpart gyalogosan végigjárhatóvá válik a Duna Arénától az Országháztól délre eső holokauszt-emlékműig.

A sétány mentén új fasor is létesül az Olimpia park, a Képviselői Iirodaház és a Jászai Mari tér előtti szakaszon. A Jászai Mari téri rakparti lehajtó mellett járda épül, így az ott létesítendő új gyalogátkelő révén kényelmesebben megközelíthető lesz a parti sétány, de az Olimpia park előtt meglévő átkelő, némileg délebbre tolva, szintén rendelkezésre áll majd – magyarázta, hozzátéve, hogy a mai parkolóhelyek többségét gyalogosfelületek váltják fel és megnyílik a lehetőség a rakpart forgalomcsillapítására.

Fürjes Balázs arról is szólt, hogy a Kossuth Lajos tértől délre eső, a Bálnáig tartó rakpartszakasz megvalósításának finanszírozása kapcsán még tartanak az egyeztetések a főváros és a kormány között, amely szintén egyike azoknak a projekteknek, melyek átvállalására a kormány javaslatot tett a fővárosnak a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának tavaly októberi ülésén.

A pesti alsó rakpart megújításával kapcsolatos örömhírről – Fürjes Balázzsal szinte egy időben – Karácsony Gergely is beszámolt a Facebook-oldalán.

A főpolgármester büszkén jelentette be a rakpart megújulását, csak éppen azt felejtette el megemlíteni, hogy – az általa kommunikált kormányzati kivéreztetésben – a kormány állja a cechet.

„A tervek az előző városvezetés elképzeléseit tükrözték, és nem egyeztek az új városvezetés elvárásaival, ezért a projekt áttervezése mellett döntöttünk. Ennek során szélesítettük a járdát, kivettük a szalagkorlátot az útpálya mellől és talajkapcsolatos fák ültetését kértük.” – összegezte a főpolgármester, ami érdekes, hogy az autósok és gyalogosok védelmére egyaránt alkalmazott szalagkorlát kivétele, akár utalhat arra is, hogy Karácsony a közeljövőben be kívánja szüntetni az autósforgalmat a rakparton.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.