Méheket szabadíthatnak Pikóék a járókelőkre

2020. 01. 22. 9:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Méhkasokat akar telepíteni a kizöldített buszmegállókhoz a klímavédelem jegyében a VIII. kerületi balliberális városvezetés – derült ki abból az önkormányzati munkaanyagból, amelyre Józsefváros fideszes önkormányzati képviselője, Ferencz Orsolya a Bayer-showban hívta fel a figyelmet. A Fidesz helyi szervezete jó szándékú, de szakértelem nélküli környezetvédelemnek tartja az ötletet. A méhkasok buszmegállóba telepítése a közlekedésbiztonság mellett a rovarok életfeltételei kapcsán is kérdéseket vet fel.

A kormánypártokkal szemben Karácsony Gergely főpolgármester nem tartja elképesztő ötletnek a VIII. kerületi munkaanyagot, szerinte az utasoknak nem kell félniük a méhek támadásától, azok ugyanis nem bántják az embert, ha az ember sem bántja őket. Az ellenzéki főpolgármester arra azonban nem adott választ, hogy a méhkasok lakói hogyan fognak viselkedni a sűrűn beépített, forgalmas, belvárosi aszfaltrengetegben, megfelelő mézlelőhelyek hiányában. Azt sem tudni, hogy vadméheket, poszméheket vagy házi méheket szándékozik a Pikó András vezette önkormányzat a buszra, trolira várakozók közé telepíteni, és az is bizonytalan, hogy egyáltalán ki fogja a kasokat és a bennük élő méhcsaládokat szakszerűen gondozni.

A munkaanyag ugyan még nem nyilvános, de a Hír TV információi szerint szerepel benne az is, hogy a köztéri szökőkutakban lehet majd fürdeni is, holott ezt a korábbi kerületvezetés megtiltotta. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai állásfoglalása szerint a szökőkutakat nem fürdőzésre tervezték, nem ajánlott, veszélyes is bennük pancsolni, hasmenéses tüneteket, bőrbetegségeket, légúti fertőzéseket, akár tüdőgyulladást is lehet kapni. Az ellenzék vezette Józsefváros önkormányzata a Hír TV kérdésére azt válaszolta, hogy a klímavédelmi anyag végleges változata a következő testületi ülés elé kerül, ott lehet majd a részletekről tájékozódni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.