Tizenötezer idősotthoni lakót oltottak be a hétvégén

Merkely szerint „az a fontos, hogy minél nagyobb számú vakcina álljon rendelkezésre”.

Magyar Nemzet
2021. 01. 31. 8:55
null
Merkely Béla minden részletre odafigyel a sportolók védelme érdekében Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Semmelweis Egyetemen az orvosok kilencvenkilenc százalékát, a szakdolgozóik nyolcvanhét százalékát oltották be eddig. Folyamatosan zajlik az idősotthonok lakóinak az oltása: szombaton és vasárnap több mint tizenötezer idősotthoni lakót vakcinálnak – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A professzor szerint Magyarországon egyre növekszik a bizalom az oltással szemben, az emberek pozitívan állnak hozzá. Hangsúlyozta, hogy a védettséget egyéni szinten, a családjaink számára és a nemzet szintjén is az oltással kell megszerezni. – Így a legkisebb az esélye a szövődmények kialakulásának – fogalmazott.

A Semmelweis Egyetem rektora elmondta, hogy a történelemben az oltások mentették meg a legtöbb emberi életet

Míg az Európai Unióban háromféle vakcina áll rendelkezésre jelenleg, addig Magyarországon már öt gyártó oltóanyagát engedélyezték, amely hazánknak kétségtelenül előnyt jelen. A professzor úgy fogalmazott: az a fontos, hogy minél nagyobb számú vakcina álljon rendelkezésre, és minél gyorsabban történjen az oltási folyamat. Ez a feltétele annak, hogy a lehető legtöbb életet tudjuk megmenteni, és minél hamarabb visszaálljon az életünk a normális kerékvágásba. Azok az országok, akik elhúzzák az oltási programot, sokkal nagyobb veszteséget fognak elszenvedni. A nyájimmunitás elérése biztosítja az esetszámok drasztikus csökkenését és a visszatérést a normális élethez.

Merkely kiemelte, ha két hónap alatt be lehetne oltani a magyar lakosságot, akkor májustól mindannyian biztonságban lehetnénk.

A kínai vakcinára vonatkozó kérdésre a SOTE rektora azt mondta:

a Sinopharm oltóanyag technológiája olyan, mint az influenza elleni oltásnak. Ezt a módszert több mint ötven éve alkalmazzák: ismerjük, és jelentős tapasztalataink vannak. Az oltás által kiváltott esetleges reakciók mértéke összehasonlíthatatlanul alacsonyabb a vírus okozta megbetegedéshez képest.

– A Pfizer–BioNTech és a Moderna mRNS-alapú vakcináinak az előnye abban rejlik, hogy a jövőben az új típusú világjárványok kezelésére sokkal gyorsabban fogunk tudni vakcinát gyártani. Ha megismerjük a vírus fehérjéit, elképzelhető, hogy akár hat héten belül is képesek leszünk oltóanyagot gyártani – fejtette ki Merkely.

A monokronális antitestterápiáról is beszélt a professzor – ilyen a vérplazma-terápia is. Ez a típusú kezelés azon betegeknek javasolt, akiknek az immunrendszere gyenge, vagy komoly krónikus betegségben szenvednek. A kezeléssel megelőzhetővé válik a fertőzés súlyosabb lefolyása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.