Mi a feladata a kórházparancsnoknak?

A kórházparancsnoknak a járványveszéllyel összefüggő szabályok betartására, és az egészségügyi készlet megóvására vonatkozó javaslatát az egészségügyi intézmény köteles végrehajtani.

2020. 03. 29. 18:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök megbízólevelét adta át kórházparancsnokoknak vasárnap kora délután dr. Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy, országos kórház-főigazgató, aki rendészeti helyettes országos rendőrfőkapitány főállásban. A kórházparancsnokok feladata a március 28-i Magyar Közlönyben megjelent kormányutasításban egyértelműen meghatározott.

Eszerint a költségvetési forrásból beszerzett egészségügyi készletek felhasználásának ellenőrzésére a rendészetért felelős miniszter – Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter – javaslatot tesz – szükség esetén a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs (a továbbiakban: Operatív Törzs) véleményének kikérését követően – az egészségügyi intézményhez kórházparancsnok kirendelésére.

Ez azt jelenti, hogy rendőrtisztek vezetik hétfőtől a költségvetési forrásból beszerzett egészségügyi készleteket felhasználó egészségügyi intézmények anyaggazdálkodását. Az egészségügyi személyzet – beleértve az eddig adminisztratív munkával terhelt orvosvezetőket – kizárólag a gyógyításra kell, hogy koncentráljanak.

Két szakmailag is fontos kitételt fogalmaz meg a kormányrendelet. A kórházparancsnoknak a járványveszéllyel összefüggő szabályok betartására, és az egészségügyi készlet megóvására vonatkozó javaslatát az egészségügyi intézmény vezetője köteles végrehajtani. Ez katonai rendet és fegyelmet jelent e területen. Ugyanakkor a kórházparancsnok orvosszakmai kérdésekben nem tehet javaslatot, és nem hozhat döntést. Tehát mindenki azzal foglalkozik, amihez ért, az orvos gyógyít, a kórházparancsnok szigorú készletgazdálkodást és adatszolgáltatást végez.

Ez utóbbi várhatóan néhány országgyűlési képviselőben ellenkezést fog kiváltani. Például az országgyűlési képviselők továbbra is fordulhatnak adatigényléssel a kórházak vezetéséhez, hiszen törvényi joguk érdeklődni, ám választ csak a kórházparancsnokok adhatnak. A járványügyi veszélyhelyzetben azonban első a járvány megfékezése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.