Milliárdos kárt okoz a szmog

Eddig arról hallottunk, hogy a kínai nagyvárosok környékén hatalmas a környezetszennyezés, ami emberek millióinak egészségét veszélyezteti. A szürkés égboltnak a különféle üvegházhatású és egyéb káros gázoktól való megtisztítása azonban nem csak az ott élők életminőségére hatna kedvezően.

2019. 07. 11. 17:29
Worker examines the solar panels on the roof of a residential building in Yichang
A bevételkiesés Kínában is érzékelhető tétel Fotó: China Daily CDIC Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai ködös égbolt megtisztítása jelentősen növelné az ország napelemekből származó villamosenergia-termelését. A meglepő hírről beszámoló New Scientist tudományos lap arra hívta fel a figyelmet, hogy az ázsiai állam rendelkezik a világ legnagyobb napenergia-kapacitásával: 2018 végén 170 gigawattot tudtak az ottani naperőművek. A működési hatásfok azonban jóval rosszabb a lehetségesnél, aminek oka, hogy Kína a világ egyik legszennyezettebb levegőjű országa. Az elmúlt években a kínai kormány megkezdte az egészségre veszélyes levegőszennyezés csökkentését – az egészségügyi problémák és a tiltakozások hatására.

Az intézkedésnek tetemes gazdasági előnye is lehet, mivel a tisztább égbolt javítja a napelemek energiatermelő képességét. Bart Sweerts, a svájci Szövetségi Technológiai Intézet (Zürich) munkatársa 119 kínai mérőállomás napsugárzással kapcsolatos adatait gyűjtötte össze. A mérések 1960 és 2015 között születtek. A kén-dioxid és a szén kibocsátására vonatkozó adatokkal összevetve pontosan meghatározta, hogy az emberi eredetű aero­szolok milyen mértékben csökkentették a napelemek teljesítményét. Kollégáival arra a következtetésre jutottak, hogy a légszennyezés 13 százalékkal apasztotta a környezetbarát energiatermelést.

A bevételkiesés Kínában is érzékelhető tétel
Fotó: Reuters

Három évvel ezelőtt az akkor rendelkezésre álló kapacitásnál 14 terawattórával kevesebb villamos ener­giát állítottak elő, ami egyenértékű Tunézia éves villamosenergia-termelésével. 2016-hoz viszonyítva Kína 2030-ig várhatóan több mint háromszorosára növeli napenergia-kapacitását, ami azt jelenti, hogy a ködös levegő miatti kiesés 74 terawattórára ugrik, ami a 165 millió lakosú Banglades teljes éves energiafelhasználásával egyenlő. A koszos levegő miatt meg nem termelt elektromos energia miatti bevételkiesés 2016-ban 1,9 milliárd dollárt ért, 2030-ban már 6,7 milliárd dollárról mondanak le a kínaiak. Ez sok terawatt és sok milliárd dollár kidobott energia és pénz. A svájci kutatók szerint ez még egy olyan hatalmas országban is jelentős érték, mint Kína.

A napelemek hatékonyságának növelése fontos, de ennél sokkal alapvetőbb, hogy az emberek egészségesebb környezetben éljenek. Ugyanakkor minél több és hatékonyabb napelem állít elő elektromos energiát, annál kevesebb szenes erőművet kell üzemeltetni – azonos fogyasztást feltételezve –, így annál tisztább lesz a levegő. Az érdekek találkoznak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.